Ne place mult pizza și aproape la fiecare sfârșit de săptămână o prepar.

O servim cu mult ketchup Tomi, că doar acesta ne place și dulce și picant și special pentru pizza.

În fiecare an prepar și eu ketchup de casă, dar nu este niciodată suficient, la cât de bun iese și cât de mult consumăm.

Am încercat să folosesc majoritatea ingredientelor înscrise pe recipientul de ketchup din comerț, mai puțin E-urile și conservanții, dar am adăugat și altele pe care eu le folosesc la sosurile de roșii.

Ingrediente

  • 7 kg roșii de grădină
  • 7 kg ardei capia copți
  • 1 ardei roșu, iute
  • 3 cepe galbene, medii
  • 200 ml ulei
  • 100 ml oțet balsamic
  • 5 căței de usturoi
  • 3 linguri sare grunjoasă
  • 200 g zahăr
  • 2 lingurițe busuioc uscat
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță pudră de ghimbir
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri amidon de porumb

Mod de preparare

Trebuie să specific că ingredientele au fost cântărite după ce au fost curățate, pentru că am vrut să am proporția de 1:1 între roșii și ardei.
Trecem roșiile, tocate mărunt, prin separatorul de semințe( dacă avem) și le punem la fiert într-un vas încăpător.
Eu nu am folosit separatorul de semințe și ca atare le-am trecut prin mașina de tocat și le-am pus la fiert cu tot cu semințe.
Când au scăzut aproape la jumătate, le-am trecut printr-o sită frecându-le bine cu o spatulă de lemn și am eliminat semințele și cojile.
Lăsăm roșiile să fiarbă la foc mediu, până scad consistent, aproape la jumătate.
Curățăm ceapa, o tocăm cât de mărunt putem și o călim în ulei, împreună cu 2 căței de usturoi tăiați în rondele subțiri.
Când ceapa este bine pătrunsă, adăugăm 3-4 linguri de zahăr și amestecăm intens pentru a se carameliza ceapa uniform, apoi, după topirea zahărului, adăugăm oțetul balsamic.
Adăugăm apoi și ardeii copți, trecuți prin mașina de tocat, împreună cu un ardei iute, amestecăm bine totul și punem această compoziție în vasul cu roșii.
Lăsăm să fiarbă compoziția de ketchup aproximativ 30-40 de minute și începem să punem, treptat, sare și condimente.
Punem câte puțin din fiecare, lăsăm să fiarbă câteva minute, luăm ketchup într-o lingură, îl lăsăm să se răcească și îl gustăm.
Completăm cu sare, zahăr și condimente până obținem gustul care ne satisface.
Zahărul se pune în funcție de gustul ardeilor, pentru că și aceștia sunt dulci.
Spre final de fierbere se dizolvă amidonul în puțin ketchup răcit și se adaugă în vas, amestecând intens.
Tot spre final de fierbere se adaugă și restul de usturoi răzuit.
Amidonul de porumb se adaugă pentru a se lega mai bine ketchupul.
Ketchupul fierbinte se pune în sticlele sterilizate, tot fierbinți, se înfiletează capacele și se mai dau la cuptor pentru 5-6 minute cu flacăra aprinsă, apoi se lasă acolo până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Dacă nu vrem să le mai dăm la cuptor, le învelim în pături și se vor răci tot lent, însă eu având deja cuptorul cald de la sterilizarea sticlelor, am apelat la această metodă.
A ieșit tare bun, ketchupul meu de casă, ușor pcat și ușor dulce.

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics