Mâncarea de cartofi țărănești cu gogoșari în sos de roșii era cea mai frecventă mâncare din copilăria mea, dar îmi plăcea mai mult iarna, gătită cu carne de porc afumată, de la oala cu untură.

O prepara mama într-un anume mod, de muream de poftă numai când mă gândeam la ea.

Amintindu-mi de acel gust al copilăriei, am preparat acești cartofi țărănești cu gogoșari în sos de roșii și kaizer afumat, dar o să revin cu rețeta la iarnă, când o să dispun de carne de porc afumată, de la oala cu untură.

Ingrediente

Porții: 6

Timp de preparare: 60 minute

Mod de preparare

Pregătim ingredientele

Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert în coajă, în apă cu puțină sare.
Tocăm ceapa julien, kaizerul în bastonașe, scurgem gogoșarii și îi tocăm tot julien, curățăm usturoiul.
Rupem rozmarinul, spălăm și scurgem pătrunjelul.

Preparare cartofi țărănești cu gogoșari în sos de roșii

Punem într-un ceaun, de preferință( wok în cazul meu), uleiul la încins și călim ceapa în el.
Adăugăm și doi căței de usturoi, tăiați în rondele subțiri.
Stropim ceapa și cu puțină apă, să nu ne creeze probleme gustul de prăjeală, cu toate că este mult mai gustoasă prăjită.
Când ceapa devine sticloasă, adăugăm kaizerul, iar peste câteva minute, adăugăm gogoșarii.
Amestecăm de câteva ori ingredientele, apoi adăugăm sosul de la gogoșari, sucul de roșii și o foaie de dafin.
Între timp, se fierb și cartofii, îi trecem prin jet de apă rece și îi decojim.
Îi feliem și îi adăugăm peste celelalte ingrediente, îi amestecăm bine și îi lăsăm să fiarbă la foc mic, aproximativ 20 de minute, timp în care asezonăm gustul mâncării cu sare, piper, cimbru.
Adăugăm și o crenguță de rozmarin pe care o scoatem după vreo 10, maxim 15 minute, pentru că rozmarinul este prea aromat și ar monopoliza gustul mâncării.
De asemeni, scoatem după 15 minute și foaia de dafin, pentru că devine amăruie, dacă se fierbe mult.
Mama nu punea rozmarin, doar cimbru, dar mie îmi plac mult cartofii cu rozmarin, așa că am adăugat.
O parte din cartofi se vor sfărâma și vor îngroșa mâncarea, așa că amestecăm din când în când ingredientele, să nu se lipească.
Spre final, cam în ultimele 5-6 minute de fierbere, adăugăm și doi căței de usturoi răzuiți.
După stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat și savurăm cartofii țărănești cu gogoșari în sos de roșii, alături de murături, si brânzeturi.
Nouă ne plac cu brânză telemea, dar și cu murături.
Este o mâncare în care se combină toate gusturile: dulce-acrișor de la gogoșarii în sos de roșii și picant de la usturoi și piper.
Ceva asemănător am preparat și aici.

 

Etichete: , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive