Am văzut această rețetă de paratha sau pâine plată foietajată, preparată la tigaie, într-un videoclip pe facebook, postat de Yummyyyyy și tare mult m-a încântat, așa că am preparat-o imediat.

Este minunată cum se desface în foi și foițe și se poate prepara și sărată și dulce, după pofta inimii.

Eu am preparat-o în varianta sărată și tare mult ne-a plăcut.

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 1 ou mediu
  • 1 linguriță sare
  • 200 ml apă rece
  • 125 g unt clarifiat
  • 30 g parmezan ras

Porții: 4

Timp de pregătire: 60 minute

Timp de preparare: 30 minute

Mod de preparare

Începem mai întâi cu untul pe care îl topim într-un vas, la foc mic și îndepărtăm spuma, de câte ori se formează.
Eu am îndepărtat-o de două ori.
Untul care rămâne se trece printr-o sită deasă, sau prin tifon și se pune într-un recipient, preferabil de sticlă, cu capac. Se lasă să se solidifice, la rece.
Punem făina într-un vas și o amestecăm cu sarea.
Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo oul, apoi îl amestecăm cu făina, turnând puțin câte puțin și din apa rece.
Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl înfășurăm în folie alimentară și îl dăm la rece pentru 30 de minute.
Împărțim apoi aluatul în patru și întindem fiecare parte pe masa înfăinată, într-o foaie subțire, de formă rotundă, sau dreptunghiulară.
Eu am întins două foi rotunde și două dreptunghiulare.
Ungem foile cu unt, din belșug și presărăm făină peste ele.
Crestăm o rază de cerc la foile rotunde și le rulăm strâns, fix pe crestătură, până obținem un con circular( a se urmări pozele!).
Așezăm conul pe masa de lucru și îl aplatizăm presându-l de la vârf în jos.
Foile dreptunghiulare le modelăm sub formă de acordeon( a se urmări pozele!), apoi le rulăm.
Dăm aluatul astfel modelat la rece pentru 20-30 de minute, până se întărește untul, apoi întindem fiecare parte de aluat cu sucitorul, pe masa de lucru ușor înfăinată și le coacem în tigaia încinsă, unsă cu unt, până se rumenesc pe ambele părți.
Eu peste două foi am presărat și puțin parmezan, m-am abătut de la rețeta clasică, dar am vrut să aibă gusturi diferite.
 Noi am servit această paratha sau pâine plată foietajată preparată la tigaie, caldă, unsă cu o cremă de brânză cu roșii și a fost pur și simplu delicioasă.
Vă recomand și vouă această minunată rețetă, iar pentru mai multe detalii, urmăriți și videoclipul menționat mai sus, pe care îl deschideți cu un click pe link( textul cu scris acela înclinat).

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive