Demențială a ieșit această tartă cu gutui puternic aromată si gust dulce acrișor!

Aluatul fraged, se topește instant la prima degustare.

Iar gutuile. acrișoare și intens parfumate, le-am combinat cu o cremă preparată cu amidon într-un sirop dulce-acrișor.

Am ales ca aromă vanilia și a ieșit o nebunie de tartă.

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged:
  • 1 ou
  • 200 g unt
  • 400 g făină
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1 lingură apă rece
  • Pentru umplutură:
  • 2 gutui medii
  • 500 ml apă
  • 125 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • zeama de la o lămâie
  • 50 g amidon
  • 100 g unt
  • un praf sare

Porții: 8

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de preparare: 35 minute

Diametrul formei de copt: 28 cm

Mod de preparare

Pregătim gutuile

Spălăm gutuile bine, le tăiem în sferturi și le îndepărtam partea tare și semințele din interior.
Apoi le feliem cam de 3-5 mm grosime și le stropim cu zeama de lămâie pentru a nu oxida.
Eu le-am amețit bine prin zeamă de lămâie și nu au mai oxidat.
Punem apa cu zahărul la fiert, iar când zahărul este topit, adăugăm feliile de gutui.
Le lăsăm să fiarbă maxim 10 minute, doar să se pătrundă puțin.
Le scurgem și le lăsăm să se răcească.

Preparare cremă

În siropul scurs de la gutui, adăugăm amidonul diluat în puțină apă rece.
Omogenizăm bine compoziția și o fierbem, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Stingem focul, adăugăm untul și amestecăm în cremă până acesta se topește.
Adăugăm și zahărul vanilat și un praf de sare și o dăm la rece.

Preparăm aluatul pentru tartă cu gutui puternic aromată si gust dulce acrișor

Amestecăm oul cu sare și zahărul, apoi adăugăm untul rece, tăiat în cuburi mici.
Adăugăm, treptat și făina și apa rece și frământăm aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.
Îl acoperim cu folie alimentară și îl dăm la rece, pentru 15-20 de minute.

Preparare tartă cu gutui puternic aromată si gust dulce acrișor

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Scoatem aluatul de la rece și îl împărțim în două părți, dar nu egale.
Întindem 2/3 din aluat în forma de tartă, îmbrăcându-i și pereții interiori.
Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și îl coacem ușor, pentru 15 minute.
Scoatem forma cu aluatul ușor copt și întindem crema peste el.
Așezăm feliile de gutui, una lângă alta peste cremă.
Întindem restul de aluat într-o foaie nu foarte subțire.
Îl decupăm cu o formă de biscuiți, sau după imaginația fiecăruia.
Așezăm decupajele de aluat pe marginile tartei și la centru, lăsând feliile de gutui să se vadă frumos.
Coacem delicioasa tartă cu gutui puternic aromată si gust dulce acrișor, pentru alte 15 minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se tempereze, o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie și o porționăm.
O servim cu mare poftă, alături de cei dragi.

Mai multe rețete de tartă găsiți și pe blogul Ce a mai gătit Timea.

 

Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics