Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara

de 3retetemerisor
2206 vizualizări
Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara

Saptamana aceasta mi-am ocupat-o numai cu prepararea gutuilor, ca tare multe am mai primit și am preparat dulceata, gem, dar si o minunata Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara.

Foarte aromata si frumos colorata a iesit!

peltea-de-gutui-si-mere-8
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 3 Kg gutui(coji si cotoare)
  • 1,500 kg mere(cu coaja rosie)
  • 3 kg zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 4 L apa
  • 1 lamaie
    [/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatirea ingredientelor pentru Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara.

Am spalat foarte bine gutuile cu buretele de vase pentru a indeparta definitiv puful de pe ele.
Le-am curatat coaja si am indepartat cotoarele.

Pulpa am folosit-o la dulceata si gem.

Merele spalate si ele le-am taiat in sferturi.

Am pus intr-o oala de 8 L cojile, cotoarele gutuilor si merele si le-am acoperit cu apa.

Am pus oala pe foc mediu si am lasat sa fiarba pana cand au inceput sa se paseze toate ingredientele.

Preparare Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara.

Am strecurat zeama printr-un tifon curat.

Am masurat lichidul rezultat si am adaugat 1 kg de zahar la litrul de lichid.

Au rezultat 3 litri de lichid.

Apoi am pus vasul cu lichid si zahar la foc incet, am adaugat 2 batoane de scortisoara, zeama de la o lamaie si am fiert, pana cand s-a format ca o gelatina, aproximativ 4 ore.

Pe parcursul fierberii am amestecat din cand in cand cu o spatula de lemn si am incercat consistenta, punand cate putin lichid intr-o farfurie si lasand sa se raceasca.

Cand am obtinut consistenta dorita am stins focul si am pus pelteaua fierbinte in borcanele sterilizate, am inchis capacele si am mai dat borcanele la cuptor pentru 5 minute, apoi am stins cuptorul si am lasat borcanele acolo pana a doua zi cand s-au racit complet.

Au rezultat 6 borcane de aproximativ 400 gr.

Am etichetat borcanele si le-am trecut in camara.

A iesit o peltea foarte buna si frumoasa la culoare!

Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Laura Nechita 30 octombrie 2013 - 15:40

are o culoare splendida! bravoo, esti de apreciat pentru toata munca si daruirea ta! muah!

Răspuns
Maria Udrea 30 octombrie 2013 - 15:47

Merci, Laura! imi place sa fac din toate cate putin. Muah!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: