Prajitura cu mere rase si bezea

de 3retetemerisor
56791 vizualizări
Prajitura cu mere rase si bezea

Prajitura cu mere rase si bezea a devenit una dintre favoritele noastre dintre prajiturile cu mere.

Am vrut initial sa fac o placinta cu mere, dar s-a transformat intr-o prajitura delicioasa si foarte aromata.

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 galbenusuri
  • 200 g unt( 65 %)
  • 250 g zahar
  • 250 g iaurt
  • 125 ml ulei
  • 350 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita amoniu pentru prajituri
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de lamaie
  • sare
  • Umplutura:
  • 2 kg mere
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri gris
  • 2 lingurite scortisoara
  • Bezea:
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar
  • 20 g zahar vanilat
  • zeama de la o lamaie
  • sare
  • Decor:
  • 4 linguri mere rase

Mod de preparare

Pregatim merele

Incepem cu merele pe care le spalam, le curatam de coaja si de interior, apoi le dam pe razatoarea mare sau le trecem prin robot, dar avem grija sa nu se paseze prea mult ca stricam aspectul.
prajitura-mere-rase-bezea-1 prajitura-mere-rase-bezea-2

Le punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu zaharul si scortisoara si le lasam pana isi schimba culoarea si lasa putin sirop, apoi oprim 4-5 linguri din ele pe care le punem intr-o strecuratoare sa se scurga siropul, iar peste cele din vas adaugam grisul, omogenizam si ridicam de pe foc.

Le lasam la odihnit pana preparam blatul.

Preparam blatul pentru prajitura cu mere rase si bezea

Pentru blat, frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, adaugam galbenusurile, apoi uleiul, coaja de lamiae si esenta si omogenizam.

Diluam praful de copt si amoniul in iaurt , amestecand incet pentru ca se formează spuma si adăugam amestecul peste compozitia de mai sus.

Omogenizam bine compozitia si incepem sa incorporam, treptat, faina.

Iese o compozitie putin mai groasa decat cea de chec.

Asamblare si coacere prajitura cu mere rase si bezea

Tapetam tava cu hartie de copt si rasturnam compozitia in ea, nivelam cu dosul unei linguri si dam la cuptor pentru 25 minute la 180 grade.

prajitura-mere-rase-bezea-3

Eu am folosit o tava de 26/36 cm si a iesit destul de inalt blatul.

Dupa cele 20-25 minute, timp in care blatul a crescut si s-a colorat putin la suprafata, scoatem tava si intindem compozitia de mere, care nu a apucat sa se raceasca de tot, nivelam si mai dam la cuptor pentru 10 minute.

prajitura-mere-rase-bezea-4

Preparare bezea

Pentru bezea,batem albusurile cu putina sare pana devin o spuma alba si pufoasa, apoi punem treptat zaharul si zeama de lamaie, batand energic cu telul pana se intareste bine.

Scoatem tava din cuptor, intindem bine bezeaua peste compozitia de mere, iar deasupra presaram merele oprite si scurse.

prajitura-mere-rase-bezea-6

Dam din nou tava la cuptor pentru alte 10 minute,  pana se coloreaza bezeaua frumos.

prajitura-mere-rase-bezea-8

Prajitura cu mere rase si bezea este o prajitura foarte aromata si delicioasa, te lingi pe degete de buna ce este!

prajitura-mere-rase-bezea-11

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

DiaMar bucataria galbena 24 octombrie 2013 - 8:31

Cred si eu ca este buna,arata grozav!!

Răspuns
Maria Udrea 24 octombrie 2013 - 9:05

Multumesc, DiaMar! Pup cu drag

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: