Prajitura cu suc de rosii si crema de gris

de 3retetemerisor
37038 vizualizări
Prajitura cu suc de rosii si crema de gris

Prajitura cu suc de rosii si crema de gris este o prajitura de post, foarte buna, aspectuoasa, usor de preparat si necostisitoare.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru blat:
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri suc de rosii
  • 5 linguri zahar
  • 500 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • esenta de rom
  • sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 l apa
  • 4 linguri zahar
  • 200 g gris
  • 200 g margarina
  • 75 g nuca de cocos
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 400 g gem de prune cu miez de nuca
  • sare

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparare foi

Reteta originala era cu 12 linguri din fiecare(ulei si suc derosii), dar eu am folosit o tava de 26/36 cm si am mai adaugat cate 3 linguri.

Am frecat uleiul cu zaharul si putina sare pana aproape de lichefierea zaharului, apoi am adaugat sucul de rosii, esenta si faina cu bicarbonatul.

Am framantat un aluat elastic si nelipicios, pe care l-am lasat 20 de minute la frigider acoperit cu o folie.

Apoi l-am impartit in 4 bucati pe care le-am intins pe dosul tavii unse cu ulei si le-am copt pe rand cate 6-7 minute la 180 grade.

Preparare crema de gris

Pentru crema de gris, am pus intai apa cu zaharul, coaja de lamaie si sarea la fiert, iar cand a atis punctul de fierbere, am adaugat grisul in ploaie amestecand continuu.

Am lasat pe foc pana s-a ingrosat, apoi am dat deoparte si am incorporat margarina si zeama de lamaie.

Am dat crema la rece, iar cand s-a racit complet am adaugat nuca de cocos si am omogenizat.

Asamblare prajitura cu suc de rosii si crema de gris

Pentru asamblarea prajiturii, am pus prima foaie in tava si am intins jumatate din crema de gris peste ea.

Am asezat a doua foaie peste crema, am intins gemul peste ea, apoi a treia foaie, restul de crema si ultima foaie.

Am acoperit prajitura cu suc de rosii si crema de gris cu folie si am dat-o la frigider pentru cateva ore dupa care am portionat-o.

Au rezultat 24 de portii dreptunghiulare si mai maricele.

S-au hidratat destul de repede foile si a iesit foarte buna si inalta, asa cum imi plac mie prajiturile.

prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-1 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-2 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-3 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-4 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-5 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-6 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-7 prajitura-de-post-cu-crema-de-gris-si-gem-8

Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de prajitura cu suc de rosii si crema de gris!

 [/preparare]
Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

18 comentarii

Petronela 16 noiembrie 2013 - 16:55

Da ,imi place foarte mult ….si o voi face pentru sarbatori la servici .Asa e si reteta care o am eu,Pupici si o seara frumoasa 🙂

Răspuns
Maria Udrea 16 noiembrie 2013 - 17:27

Petronela, multumesc de vizita! Ma bucur ca iti place aceasta prajitura de post! Seara frumoasa, pup si eu!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 19 noiembrie 2013 - 17:47

O prajitura delicioasa si unde mai pui ca este si de post!

Răspuns
Maria Udrea 20 noiembrie 2013 - 7:17

Asa este, Rocsy, e tare buna!

Răspuns
Ancuta Draghici 20 noiembrie 2013 - 11:28

Daca nu citeam titlul ziceam ca-i Albinita. Trebuie sa o incerc si eu. Pupici!

Răspuns
Maria Udrea 20 noiembrie 2013 - 11:38

Ancuta, s-o incerci ca e tare buna! Pup si eu pe toti trei!

Răspuns
melyp 11 martie 2014 - 9:48

Cat de bine arata, cat de delicioasa trebuie sa fie. Imi place mult de tot!!! Felicitari!!!! Si o felie pentru mine, te rog!!!:)))

Răspuns
Maria Udrea 11 martie 2014 - 10:29

Bine ai venit, Meli, la o felie virtuala de prajitura! 🙂

Răspuns
Camelia 22 noiembrie 2014 - 17:30

Trebuie sa incerc si eu varianta asta.Eu faceam reteta cu foile direct in tava si cu umplutura de mere rase.

Răspuns
Maria Udrea 22 noiembrie 2014 - 18:37

Este buna si varianta ta, am sa incerc si eu ca mere am din belsug.

Răspuns
Anonim 13 decembrie 2014 - 9:28

multumesc ptr retete,imi place ca sunteti f explicita,va admir sincer,nu sunt o incepatoare a preparatelor culinare ,sunt fan bucatarie si intodeauna mi-a placut sa invat ceva nou.

Răspuns
Maria Udrea 13 decembrie 2014 - 17:18

Va multumesc frumos, pentru vizita si apreciere! Ma bucur ca reteta mea v-a atras atentia!

Răspuns
Anonim 19 februarie 2015 - 15:11

Pot face grisul cu lapte, nu cu apa? Ma gandesc ca ar iesi mai gustos.

Răspuns
Maria Udrea 19 februarie 2015 - 15:23

Normal ca ar iesi mai bun grisul cu lapte, dar atunci nu va mai fi o prajitura de post 😀

Răspuns
Iuliana 23 februarie 2015 - 8:01

Ce reteta excelenta! In postul asta o fac si eu. Merci, Mari! Te pup.

Răspuns
Maria Udrea 23 februarie 2015 - 9:04

Este tare buna, Iuliana, cu siguranta o sa-ti placa! Pupici!

Răspuns
Cristina Iuliana Pana 20 martie 2015 - 6:52

Super bună! 😉

Răspuns
Maria Udrea 20 martie 2015 - 7:37

Multzu, Cris! :-*

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: