Prajitura Romanita sau Petre Roman este o prajitura ce facea furori prin anii ’90!

Blaturi  de pandispan cu multa nuca, glazurate cu zahar caramelizat ce se topeste și le insiropeaza!

Iar crema de vanilie completeaza perfect gustul prajiturii!

Ingrediente

  • Pentru blat(3 foi):
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 12 linguri apa
  • 12 linguri nuci macinate
  • coaja si zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 6 linguri zahar(cate 2 pentru fiecare foaie)
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 L lapte
  • 8 linguri faina
  • sare
  • coaja si zeama de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 pachet unt
  • Pentru ornat:
  • ciocolata rasa

 

Mod de preparare

Preparare blaturi

Am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am mixat bine cu putina sare si zeama de lamaie pana au devenit spumoase.
Am adaugat, treptat,  zaharul si zaharul vanilat, apoi apa mixând energic pana la omogenzarea compozitiei.
Galbenusurile le-am adaugat unul cate unul, amestecand incet cu o spatula, sa nu se lase compozitia.
Mixerul il folosim doar pentru a prepara bezeaua de albusuri.
Apoi am adaugat nuca macinata, pusa cate putin.
De fapt am imprastiat-o usor deasupra compozitiei si am amestecat incet cu spatula.
La final am adaugat faina amestecata cu praful de copt si coaja de lamaie rasa.
Am impartit compozitia in trei parti egale si le-am copt pe rand in tava de 23/36 cm tapetata cu hartie de copt, la 180 grade timp de 25 minute fiecare.
Am lasat foile la racit.

Preparare crema de vanilie

Am amestecat galbenusurile cu zaharul intr-un vas, am adaugat putin lapte rece, apoi am pus faina si am omogenizat.
Restul de lapte l-am pus caldut peste compozitia din vas si am amestecat bine.
Am adaugat un varf de lingurita sare, coaja rasa de lamaie si am pus vasul la foc incet amestecand continuu sa nu se lipeasca.
Cand a clocotit de trei ori am ridicat de pe foc si am incorporat untul tinut la temperatura cremei apoi am lasat la racit.
Dupa racire, am batut cele 4 albusuri ramase cu zaharul vanilat si zeama de lamaie si le-am incorporat in crema.

Asamblare prajitura Romanita sau Petre Roman

Peste cele trei foi am intins cate doua linguri de zahar caramelizat.
Am ars zaharul intr-un ibric si cand s-a diluat complet l-am turnat pe foi si l-am intins imediat pe toata suprafata. Zaharul l-am ars separat pentru fiecare foaie.
Dupa ce s-a racit zaharul ars pe foi am asamblat prajitura.
Am pus prima foaie inapoi in tava, iar peste ea am intins 1/3 din crema.
Am asezat a doua foaie, apoi  1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema.
Am ornat-o cu ciocolata rasa și am dat-o la rece pana a doua zi.
Zaharul ars s-a topit si a insiropat foile.
Prajitura Romanita sau Petre Roman este foarte gustoasa si spornica, potrivita pentru sarbatori si aniversari!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics