Trandafir din aluat dospit cu nuca si gem de caise

de 3retetemerisor
9615 vizualizări
Trandafir din aluat dospit cu nuca si gem de caise

As putea spune ca este un altfel de cozonac, acest Trandafir din aluat dospit cu nuca si gem de caise.

Reteta este pentru doi trandafiri.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Aluat:
  • 2 oua medii
  • 50 ml lapte
  • 4 linguri ulei
  • 1 praf sare
  • 4 linguri gem de caise
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuca maruntita
  • 6 linguri zahar
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • Sirop din:
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 150 ml apa

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatim aluatul pentru Trandafir din aluat dospit cu nuca si gem de caise

Am pus laptele la incalzit, iar drojdia am sfaramat-o intr-un bol si am frecat-o cu o lingura de zahar pana cand s-a lichefiat.
Am pus peste ea laptele caldut si putina faina cat sa rezulte un aluat de consistenta unei smantani. Am acoperit bolul si am lasat la crescut cam 10 minute pana si-a dublat volumul.
Cand drojdia este proaspata si buna, maiaua creste foarte repede. Eu folosesc drojdie proaspata „BUDAFOK”, pachetelele acelea galbene de 50 gr fiecare.
Cand maiaua a crescut am adaugat cele douaoua, sarea, si 2 linguri din ulei si am amestecat cu mixerul pana s-au omogenizat bine, apoi am adaugat si restul de faina. Am scos mixerul si am framantat aluatul pe masa, iar cand aluatul a fost suficient de tare, am picurat si restul de ulei si am framantat. Aluatul iese pufos ca si cel de cozonac. Am lasat aluatul la crescut pentru 15 minute.

Intre timp, am pregatit compozitia de uns. Am frecat untul cu restul de zahar(zaharul l-am rasnit), apoi am amestecat cu gemul de caise. Nuca am macinat-o, dar nu prea fin.

Asamblare si coacere Trandafir din aluat dospit cu nuca si gem de caise

Cand aluatul a crescut se imparte in doua, se intinde prima parte pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulare groasa ca de un deget, se unge cu jumatate din compozitie cu unt si gem si se presara cu jumatate din nuca macinata. Se ruleaza foaia, se preseaza pentru a adera bine nuca si se taie cu cutitul pe lung, apoi cele doua fasii rezultate se impletesc, urmarind sa se vada frumos foile cu nuca. Un capat ramane netait.
Se unge o forma de tort detasabila cu putin unt sau ulei si se aseaza impletitura in tava, ruland de la mijloc spre exterior.

Capatul netaiat se pune la mijloc. Se mai lasa la crescut si in forma de tort.
Eu am mai lasat 10 minute, dupa care se da la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. Intre timp fierbem siropul, iar cand au expirat cele 15 minute turnam siropul peste aluat si dam din nou la cuptor pentru alte 10 minute

trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-1 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-2 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-3 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-4 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-5

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

10 comentarii

Alina Vicu 14 noiembrie 2013 - 8:44

Meri, arata fantastic trandafirul tau!

Răspuns
Maria Udrea 14 noiembrie 2013 - 8:48

Multumesc, Alina! Nu stiu cat de bine arata, dar e tare bun! 🙂

Răspuns
DiaMar bucataria galbena 14 noiembrie 2013 - 12:10

Cine nu doreste asa trandafir!!Minunat de parfumat!

Răspuns
Maria Udrea 14 noiembrie 2013 - 12:19

Multumesc, Mihaela! 🙂

Răspuns
Laura M 14 noiembrie 2013 - 14:23

Foarte bine arata!

Răspuns
Maria Udrea 14 noiembrie 2013 - 16:42

Multumesc frumos, Laura!

Răspuns
Timea 14 noiembrie 2013 - 18:11

Foarte frumos si bun!

Răspuns
Maria Udrea 14 noiembrie 2013 - 18:25

Pup, Timi! :-*

Răspuns
Cristina 15 noiembrie 2013 - 9:55

Hmmm, ce bun cred ca a fost!!!

Răspuns
Maria Udrea 15 noiembrie 2013 - 11:29

Daa, Cristina, foarte bun a fost!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: