Prajitura cu blat de albusuri si crema de galbenusuri

de 3retetemerisor
28315 vizualizări
Prajitura cu blat de albusuri si crema de galbenusuri

Prajitura cu blat de albusuri si crema de galbenusuri, are un gust delicios si un aspect placut, datorita straturilor ce o compun.

Nu stiu cum sa o denumesc, am pornit cu gand sa fac o prajitura cu crema de galbenusuri si cafea, dar pe parcurs am ajuns la altceva.

Dupa ce am copt doua blaturi, am constatat ca nu va iesi o prajitura prea inalta si cum aveam niste biscuiti pe care voiam sa-i folosesc la o tarta, i-am insiropat si i-am adaugat la aceasta prajitura.

A iesit foarte buna, dar putina!

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-4

Ingrediente

  • Blat nr. 1:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 75 gr nuca de cocos
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • Blat nr. 2:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri faina
  • 75 gr nuca macinata(nu prea fin)
  • 1 lingurita esenta de portocala
  • 1/2 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita de sare
  • Sirop nr 1:
  • 250 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • putina coaja rasa de lamaie
  • Sirop nr. 2:
  • 250 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de portocala
  • putina coaja rasa de portocala
  • Blat nr 3:
  • 21 biscuiti simpli
  • 300 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 200 gr unt
  • 250 gr mascarpone
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Decor:
  • ciocolata rasa

 

Portii: 24

Timp de preparare: 75 minute

Mod de preparare

Preparare blaturi de albusuri

Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam, treptat, zaharul, esenta si coaja rasa, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca, respectiv nuca de cocos.

Tapetam tava cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 22/36 cm), intindem compozitia de blat in ea, o nivelam frumos cu dosul unei linguri si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 25-30 de minute la 180 de grade.

Nu vom uita nici de testul cu scobitoarea pentru siguranta.

La mine blatul cu nuca de cocos s-a copt dupa 25 de minute, iar cel cu nuca dupa 30 de minute.

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-1

Preparare crema de galbenusuri

Frecam, intr-un vas, galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin spumoase, apoi le diluam cu lapte fierbinte si punem vasul la foc pe baie de aburi.

Fierbem astfel crema, amestecand continuu pana cand se va ingrosa ca o smantana.

Lasam crema astfel formata sa se raceasca.

Separat, in alt vas, mixam untul tinut la temperatura camerei, pana devine spumos, apoi incepem sa incorporam treptat crema racita, punand cate putina crema in unt si picurand esenta in acelasi timp. La final adaugam si mascarponele si omogenizam.

Dam crema la rece pentru 15-20 de minute.

Preparare sirop

Pentru sirop,fierbem toate ingredientele(separat pentru fiecare tip de sirop) si vom insiropa blaturile, mai ales pe margini.

Nu trebuie sa fie decat usor insiropate pentru a se putea portiona mai bine.

Nu vom folosi toata cantitatea de sirop la blaturi ci vom insiropa si biscuitii cu aceste siropuri.

Ciocolata o vom marunti si o vom pune intr-un vas impreuna cu laptele si uleiul si o vom topi pe baie de aburi, amestecand continuu.

Asamblare prajitura cu blat de albusuri si crema de galbenusuri

Asezam in tava blatul cu nuca de cocos, intindem peste el 1/2 din crema, asezam biscuitii insiropati, alternand unul cu sirop de lamaie, unul cu sirop de portocale, turnam peste ei ciocolata topita, calda, apoi asezam celalalt blat, intindem restul de crema si radem ciocolata deasupra.

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-2 Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-3

Dam prajitura cu blat de albusuri si crema de galbenusuri la rece pentru cateva ore, apoi o putem portiona.

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-5

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

6 comentarii

dia_diana58 9 martie 2014 - 8:31

Wow , mi se pare cea mai cea praji de pe anul acesta …si nu este un compliment , Merisorule , este o constatare 🙂 .
Am retinut-o si sper sa fie prima praji pe care o voi testa (trimit feedback)

Răspuns
Maria Udrea 9 martie 2014 - 10:50

Multumesc, Diana! Sper sa iti placa, noua ne-a placut tare mult!

Răspuns
Haplea 9 martie 2014 - 8:32

Delicioasa prajitura!!

Răspuns
Maria Udrea 9 martie 2014 - 10:49

Multumesc frumos!

Răspuns
Didi 10 martie 2014 - 9:37

o prajitura de casa care te bine-dispune. bravo!

Răspuns
Maria Udrea 10 martie 2014 - 9:57

Multumesc, Didi!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: