Prajitura cu foaie sfaramata – Katy

de 3retetemerisor
19367 vizualizări
Prajitura cu foaie sfaramata

Prajitura cu foaie sfaramata, este una dintre cele mai bune prajituri cu foi pe dosul tavii!

Si este foarte aspectuoasa cu foaia aceea sfaramata, adaugata in crema!

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru 3 foi:
  • 3 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri lapte
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru crema:
  • 200 gr unt
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 1 foaie sfaramata
  • 350 gr gem de caise
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahar
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 120 gr zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru decor:
  • 50 gr nuca macinata grosier
  • 50 gr ciocolata rasa

[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparare foi pentru Prajitura cu foaie sfaramata

Pentru cele trei foi coapte pe dosul tavii, mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza, apoi adaugam smantana mixand in continuare, laptele, esenta, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.

Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca, dupa care vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru 5-6 minute pe fiecare, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra).

Eu am folosit o tava de 25/36 cm.

Lasam foile coapte sa se raceasca.

Preparare crema pentru Prajitura cu foaie sfaramata

Pentru crema, sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula, dar mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura.

Punem bucatile de foaie intr-un bol.

Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu untul, zaharul, laptele si putinasare.

Amestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece, dar nu lasam sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat.

Rasturnam ciocolata peste foaia sfaramata, amestecam bine, apoi adaugam gemul de caise și omogenizam compozitia.

Asamblare Prajitura cu foaie sfaramata

Intindem toata crema peste una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.

Acoperim ultima foaie cu folie, asezam o greutate deasupra(eu am pus DEX-ul) si dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor inmuia foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.

Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua mixand albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.

Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.

Dam din nou prajitura cu foaie sfaramata, la rece, 30-40 de minute, apoi o putem portiona.

Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.
TIPS:
Cantitatea de zahar folosita la crema variaza in functie de gustul fiecaruia si de cat de dulce este gemul de caise.
Smantana din aluatul pentru foi este optionala, eu am pus stiind ca foile devin sfaramicioase daca au in compozitie iaurt sau smantana.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

18 comentarii

Timea 15 martie 2014 - 7:09

Una din prajiturile mele preferate! Tare bine mai arata!

Răspuns
Maria Udrea 15 martie 2014 - 7:11

Timea si mie mi-a placut tare mult, o voi repeta cat de curand!

Răspuns
Haplea 16 martie 2014 - 15:33

Foarte buna prajitura!!!

Răspuns
Maria Udrea 16 martie 2014 - 16:50

Da, Victor, chiar foarte buna este!

Răspuns
adnia 16 martie 2014 - 17:41

o minunatie! imi vine sa musc din monitor :))

Răspuns
Maria Udrea 17 martie 2014 - 18:27

nu musca din monitor ca-i pacat de dinti! :))))

Răspuns
Sidonia Toncean 20 martie 2014 - 15:52

Eu sunt sigura ca o vei mai face ca tare bine si aspectuoasa a iesit !
Te astept cu mare drag la Campania mea de sarbatoare :http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/03/campanie-de-sarbatoare.html
Te tzuc !

Răspuns
Maria Udrea 22 martie 2014 - 13:39

Multumesc mult de invitatie, Sidy! Din pacate noi nu consumam miel si nu stiu daca voi participa, dar mai este pana la finalul campaniei si nu se stie 🙂 Te tzuc si eu!

Răspuns
Danutza 25 martie 2014 - 19:18

Wow, arata super bine!! Si e delicioasa! Pupici :*

Răspuns
Maria Udrea 27 martie 2014 - 13:58

Pupici, Danutza!

Răspuns
Paula Gafitescu 28 martie 2014 - 10:29

Wow,chiar arata grozav prajitura asta Meri! Nu stiu cum se face ca ai disparut de la mine din blogroll, dar te-am adaugat acum ca pierdusem o gramada din bunatatile tale si vad ca ai facut cu gramada, iar pozele sunt din ce in ce mai reusite. Felicitari si te pup!

Răspuns
Maria Udrea 31 martie 2014 - 11:44

Multumesc, Paula! >:D< Ma straduiesc si eu cat pot 😀 Sa-ti traiasca piticul si sa creasca mare si sanatos! :X

Răspuns
Patricia 5 aprilie 2014 - 11:24

De o luna am inceput job-ul si nu am mai avut timp sa trec pe aici dar asa cum m-ai obisnuit, stiu ca mereu gasesc multe delicii pe blog-ul tau. Excelenta prajitura! Abia astept sa am timp sa o incerc. Te pup!

Răspuns
Maria Udrea 5 aprilie 2014 - 12:33

Multumesc, Paty! >:D< Nici eu nu am mai activat din cauza unor probleme de sanatate, dar sper ca totul sa revina la normal.

Răspuns
melyp 26 aprilie 2014 - 9:35

O minunatie de prajitura, combinatia de ciocolata cu gemul de caise este super buna!!! Imi place prajiturica foarte mult!!!!

Răspuns
Maria Udrea 26 aprilie 2014 - 9:39

Multumesc, Mely, draga mea! Mi-e cam dor de tine, sa stii! >:D<

Răspuns
Iulia 21 februarie 2015 - 19:38

Buna si aici..stiu ca prajitura este buna…am mai mancat candva,in vizita la cineva…acum o voi incerca si eu…intrebarea mea este daca bezeaua se face la bain -marie…sau simplu… tare fain blogul tau…si sper sa mi iasa….voi reveni cu siguranta…

Răspuns
Maria Udrea 21 februarie 2015 - 21:07

Iulia, bine ai venit in casuta mea virtuala! Eu bezeaua am facut-o la simplu, nu la bain marie, dar daca nu tolerezi albusurile crude, o poti face la bain marie, sau chiar cu zahar caramelizat.

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: