Prajitura combinata cu multe straturi aromate si colorate, este inspirata dupa prăjitura Iugoslavia care mi-a atras atentia pe bucataras.ro.

Eu am denumit-o altfel, pentru că la o căutare a retetei de prajitura Iugoslavia, am gasit multe variante si nu am stiut care este cea originala.

Nici eu nu am respectat intocmai reteta, pentru ca de fiecare data imi place sa-mi pun amprenta personala, asa cum cred ca facem majoritatea.

Pot sa va spun ca m-a cucerit atat combinatia cat si aspectul, iar nuca de cocos mozaic a facut-o chiar specială.
Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-7

Ingrediente

  • Foaia nr 1:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 100 gr nuca de cocos
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Foaia nr 2:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri faina
  • 1 lingură cacao
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Pentru crema:
  • 12 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1200 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 12 linguri faina
  • 100 gr unt
  • 300 gr mascarpone
  • Pentru ornat:
  • 50 gr ciocolata amaruie

Mod de preparare

Preparare blaturi

Pentru blaturi(separat pentru fiecare), mixam albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul amestecat cu zaharul vanilat, mixand energic.
Dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de zahar incepem sa picuram si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei.
Apoi vom adauga faina amestecata cu praful de copt si vom incepe sa amestecam usor, pentru a nu se lasa bezeaua, iar la final adaugam nuca, cacaua(foaia 2), respectiv nuca de cocos(foaia 1).
Nuca de cocos a fost din cea colorata.
Alegem o tava aproximativ de dimensiunea foii de napolitana(eu am folosit o tava de 25/36 cm, doar putin mai lunga decat foaia), o tapetam cu hartie de copt, asezam foaia de napolitana in ea si intindem primul blat peste foaie.
Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-1

Coacem blaturile la 180 de grade pentru 35- 40 de minute, sau pana cand la testul cu scobitoarea, aceasta nu mai iese umeda.

Preparare crema

Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea si faina si le diluam cu putin lapte rece.
Restul de lapte il vom adauga fierbinte peste ingredientele amestecate in vas si vom pune vasul la foc incet amestecand continuu in crema care se va ingrosa destul de rapid.
Cand crema se ingroasa suficient, ca o budinca, ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele si esenta. Amestecam bine pana cand se topeste untul si dam vasul la rece, acoperit.
Dupa ce se va raci crema, o vom amesteca cu mascarponele, punand treptat cate putin mascarpone in crema si mixand usor.

Asamblare prajitura combinata cu multe straturi aromate si colorate

Impartim crema in doua parti egale.

Punem o parte din cremă intre blaturile prajiturii.

Foile de napolitana vom urmări sa fie la mijlocul prajiturii, pentru aspect placut.

A doua parte de crema va fi pusa deasupra prajiturii si vom rade ciocolata peste ea.

Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-2 Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-3

TIPSURI:

Se poate inlocui mascarponele cu 200 gr unt.
Prajitura combinata cu multe straturi aromate si colorate se portioneaza mult mai bine a doua zi.
Blaturile se pot insiropa usor, dar fara a ajunge siropul la foaia de napolitana.

Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-4 Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-8

Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-5

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics