Paine de casa, reteta mea de baza

de 3retetemerisor
5139 vizualizări

Cand vine vorba sa fac paine, imi place sa cochetez cu tot felul de aluaturi, dar reteta pe care o voi prezenta acum, este cea de baza pentru mine.
Pe aceasta o fac cel mai frecvent.
Se spune ca painea trebuie sa se faca doar din apa si faina, eu nu tin cont de aceasta regula, asa ca daca tot imi permit sa fac paine de casa, apoi o fac dupa cum poftesc si dupa cum am constatat ca iese pufoasa si gustoasa.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1200 gr faina(clasica, macinata la tara)
  • 200 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata(Budafok)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura otet
  • 50 ml ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingura sare

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]
Pregatim intai maiaua.
Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam zaharul si le frecam cu o lingura de lemn, pana la diluare.
Incalzim usor laptele si il adaugam peste drojdie, apoi punem o mana de faina si omogenizam.
Acoperim bolul si lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul, maxim 10 minute daca drojdia este proaspata si buna.

Cernem 1 kg de faina intr-un alt vas si ii facem o adancitura la mijloc unde vom pune uleiul amestecat cu otetul, apoi rasturnam maiaua crescuta.

Apa o vom incalzi usor si vom dilua sarea in ea.
Punem apa in vasul in care a fost maiaua si il clatim, asta ca sa nu facem risipa de ingrediente.
Turnam treptat, apa calduta, peste ingredientele din vas, adunand la mijloc si faina de pe margini.
Amestecam bine totul, la inceput in vas, apoi rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si incepem sa-l framantam, adaugand faina pana cand aluatul nu se va mai lipi de maini.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-1 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-2

Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut pana cand isi va dubla volumul, apoi il impartim in doua si il trecem in tavi.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-3 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-4

Il mai lasam si in tavi la crescut, pana cand isi va dubla din nou volumul, apoi vom coace painile la 180 de grade pentru 40 de minute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-5 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-6

NOTA:

  • Timpul de crestere al aluatului depinde intotdeauna de drojdia si faiana, folosite.
  • Otetul adaugat in compozitie, are rol de fragezire, asta se va observa mai ales a doua zi.
  • Si uleiul si laptele folosit la maia, ajuta la aspectul pufos al painii, dar atat otetul cat si uleiul sunt optionale.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-7

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

6 comentarii

Tania Dabu 28 ianuarie 2015 - 14:06

Da cat de mult a crescut si ce bine arata! Si mama mea pune otet si ulei sau chiar untura in aluat.

Răspuns
Maria Udrea 28 ianuarie 2015 - 16:14

Eu am preluat ideea cu otetul de la mama soacra. Multumesc de vizita, Tania!

Răspuns
Haplea 28 ianuarie 2015 - 20:27

Cea mai buna este painea facuta in casa!!!Yumyyy

Răspuns
Maria Udrea 29 ianuarie 2015 - 6:36

Merci de vizita si apreciere, Victor!

Răspuns
simonacallas 4 februarie 2015 - 8:59

Ce painici frumoase si bine crescute 🙂 Si eu fac paine in casa de ceva vreme, dar nu am reusit sa fac poze si sa le urc pe blog 🙂

Răspuns
Maria Udrea 4 februarie 2015 - 9:40

Eu fac foarte des paine, pentru ca am faina de tara de la mama soacra. >:D<

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: