Pogacele

de 3retetemerisor
2372 vizualizări

Pogacelele sunt bune si printre aperitive, si la pachetelul pentru serviciu sau scoala, dar si rontaite in fata televizorului vizionand emisiunea preferata!
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat:
  • 250 ml lapte
  • 600 gr faina
  • 1 ou + 1 albus
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura otet
  • 50 ml ulei
  • 20 gr drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • Umplutura:
  • 300 gr jumari de porc
  • un praf piper
  • chimen
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus ou +1 lingura lapte
  • chimen

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pentru aluat, frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, apoi adaugam laptele caldut si o mana de faina.
Omogenizam bine compozitia, acoperim vasul si lasam maiaua sa-si dubleze volumul,
aproximativ 15 minute.
Cand si-a dublat volumul, adaugam 1 ou plus un albus si un praf de sare, amestecam bine compozitia, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet, uleiul si incepem sa incorporam faina.
Framantam un aluat nu prea tare si nelipicios.
Lasam aluatul la odihnit 15-20 de minute.
Pentru umplutura trecem jumarile prin robot si le amestecam cu piper si chimen(dupa gustul fiecaruia).
Intindem aluatul pe masa de lucru in foaie subtire cam cat muchia groasa a cutitului, iar peste foaie intindem pasta de jumari.
Rulam foaia cat de strans putem si lasam ruloul la odihnit 10 minute, dupa care rupem fasii din el si le intindem usor cu sucitorul, dar nu prea mult, le ungem cu galbenus de ou diluat cu lapte si presaram chimen, apoi decupam forme rotunde sau stelute pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le coacem la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Mie mi-au iesit multe si mi-am pierdut rabdarea sa le decupez, asa ca pentru ultima
tava am taiat aluatul in fasii pe care le-am rasucit.

NOTA:
De ce am adaugat si bicarbonat?
Pentru ca, de obicei in aluaturi se pun doar galbenusurile, iar eu am adaugat si albusuri care au proprietatea de a intari preparatul, in timp.
Bicarbonatul impreuna cu otetul mentin preparatele fragede, cateva zile.
Pogacelele se pot servi ca aperitive, sau se pot consuma printre mese, alaturi de un pahar
cu bere sau un pahar cu iaurt.

[/preparare]

pogacele-1 pogacele-2 pogacele-3 pogacele-4 pogacele-5 pogacele-6 pogacele-7 pogacele-8 pogacele-9 pogacele-10

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

4 comentarii

simonacallas 5 ianuarie 2015 - 18:48

Nu am mancat niciodata pogacele, desi am auzit despre ele, si arata atat de bine incat am salvat reteta ca sa le fac si eu, cat inca mai am jumari 🙂

Răspuns
Maria Udrea 6 ianuarie 2015 - 6:03

Sunt bune de rontait, Simona! Noua ne plac.

Răspuns
Anonim 7 ianuarie 2015 - 6:56

Intrebare…dar sa nu radeti de mine :)….desi jumarile reprezinta ingredientul principal, se pot inlocui cu altceva….kaiser, de exemplu?. Jumari nu am si nu stiu daca se gasesc de cumparat. Tare bine arata….. O zi frumoasa 🙂 ! Iris

Răspuns
Maria Udrea 7 ianuarie 2015 - 7:28

In primul rand, multumesc de vizita! Reteta originala este cu jumari, dar se poate adapta cu ce doreste fiecare si da, kaizerul cred ca e foarte bun. Incercati, ca n-aveti cum sa dati gres.
Se pot face cu cascaval, in loc de jumari, am vazut si astfel de retete si am sa incerc si eu.
PS: nu am ras 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: