Gogosi de post vanilate

de 3retetemerisor
8796 vizualizări
Gogosi de post vanilate

Atat de aromate sipufoase au iesit aceste gogosi de post vanilate, ca te ademensc instant sa le savurezi!

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 300 ml apa
  • 50 ml ulei de masline
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • aproximativ 750 gr faina
  • In plus:
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra cu aroma de vanilie, pentru ornat

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparare aluat pentru gogosi de post vanilate

Aluatul este usor de preparat, ca la paine.

Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare.

Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata.

Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand maiaua sa creasca pana face basicute si isi mareste mult volumul.
Cernem faina intr-un bol si ii facem o adancitura la mijloc.
Nu punem toata faina deodata ca nu vom sti din start de cata avem nevoie.
Ina restul de apa, dizolvam sarea si restul de zahar.
Cand maiaua a crescut suficient, o rasturnam in adancitura din faina, incalzim din nou apa, adaugam si uleiul in ea si incepem sa le turnam in vasul cu faina, amestecand cu o spatula de lemn si adunand la mijloc, faina de pe margini.
Adaugam si esenta si zaharul vanilat si framantam un aluat tare ca de paine, adaugand treptat faina.

Preparare gogosi de post vanilate

Rasturnam aluatul pe masa infainata si il omogenizam bine, apoi il intindem intr-o foaie de grosimea degetului mic si cu un pahar decupam rondele.
Lasam rondelele la crescut, pana isi dubleaza volumul(10-15 minute).
Punem intr-o tigaie incapatoare si cu peretii mai inalti, uleiul la incins, iar cand incepe sa sfaraie, scufundam rondelele de aluat in el.
Baia de ulei trebuie sa fie mai abundenta, astfel ca gogosile sa fie scufundate in ea cel putin pana la jumatate.
Focul trebuie sa fie mai intens, ca daca este slab, riscul este ca uleiul sa patrunda in aluat si atunci vom obtine niste gogosi uleioase si cam gretoase.
Lasam gogosile pana se rumenesc bine pe prima parte, apoi le intoarcem cu o spatula, pe partea cealalta.
Le scoatem pe un prosop de hartie absorbant, dar nu le asezam una peste alta de la inceput pentru a nu se tasa.
Le lasam sa se raceasca usor, apoi le pudram cu zahar vanilat si le servim alaturi de un ceai bun sau de cafea.

gogosi-vanilate-de-post-1 gogosi-vanilate-de-post-2 gogosi-vanilate-de-post-3 gogosi-vanilate-de-post-4 gogosi-vanilate-de-post-5 gogosi-vanilate-de-post-6 gogosi-vanilate-de-post-7 gogosi-vanilate-de-post-8 gogosi-vanilate-de-post-10

 

Spor si pofta buna!
[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

16 comentarii

Tania Dabu 24 februarie 2015 - 18:53

De-ai sti ca si eu azi am avut de gand sa fac gogosi, insa doar cu gandul am ramas. :))))
As lua de la tine cateva, ca tare frumos arata in cosuletul ala.

Răspuns
Maria Udrea 24 februarie 2015 - 19:07

Tania, eu le am in plan de cateva zile, dar azi am poftit si le-am executat 🙂

Răspuns
Anonim 24 februarie 2015 - 19:35

ei, uite cum ne impingi tu la pacat, ba nu, ca sunt de post 🙂
si totusi, mai acu niste zile, o pizza la tigaie, am facut o sa stii imediat, si am avut noroc s o mananc .. cam doar eu, dar ce, nu m am suparat, dimineata reincalzita la microunde, poate nu stiai mama draga, dar merge cu o cafeluta dulceee, si evident in fata calculatorului la vanatoare de retete 🙂
asa ca si niste gogosi, doar 25? las ca impart aluatul si fac pe jumatate si restul la congelator ca se poate nu i asa? si bineinteles tot cu cafea le voi servi!
cozia

Răspuns
Maria Udrea 24 februarie 2015 - 20:25

Cozia, ce-mi plac comentariile tale! Uite ca la pizza reincalzita la microunde nu m-am gandit, noi o mancam rece daca mai ramane. :))))) E buna ideea cu aluatul la congelator, eu fac asa cu cel de pizza. Te imbratisez cu drag!

Răspuns
Diaconta 25 februarie 2015 - 8:15

Foarte atragatoare.
Deci nu ai lasat aluatul la dospit deloc inainte de a le decupa?

Răspuns
Maria Udrea 25 februarie 2015 - 12:20

Dia, nu am mai lasat aluat la dospit, am lasat doar decupajele pana-n 15 minute, nu mi s-a parut ca necesita mai mult, au crescut suficient. Acum depinde si de drojdie si de faina, eu imi dau seama de calitatea acestora in functie de cat de rapid creste maiaua. >:D<

Răspuns
Diaconta 25 februarie 2015 - 17:50

Cred ca ai dreptate,ca daca nu e buna drojdia,pot sa stea si cateva ore.
Doar ca eu nu am incercat asa.
Am notat la carnetel.

Răspuns
Maria Udrea 25 februarie 2015 - 17:55

Dia, dar e bine sa fie si lasat aluatul la crescut cum zici tu, ca la paine, cozonac, insa eu am considerat ca daca le decupez asa mici, n-are rost sa il mai las, plus ca m-am si grabit sa le fac pentru ca plecau baietii si voiam sa manance si ei calde. 😀

Răspuns
simonacallas 25 februarie 2015 - 19:54

Dupa cum am mai spus, tot ce iese din mainile tale e demential de apetisant 🙂 Si inca nu mi-a trecut pofta de gogosi, da' las ca-mi fac si eu 🙂

Răspuns
Maria Udrea 26 februarie 2015 - 5:58

Multumesc, Simona! Esti o draguta, ca de obicei! :X

Răspuns
Laura Nechita 26 februarie 2015 - 14:02

Ce bine arata asa pudrate, si cu ceaiul din spate! Yum, iau cateva, ca suvenir, da?:))) Ca asa e frumos cand te plimbi :)))

Răspuns
Maria Udrea 26 februarie 2015 - 14:39

Muah, Laurici! Te-as servi si cu gogosi si cu ceai, tu sa vii :))))

Răspuns
Laura Nechita 26 februarie 2015 - 17:14

Am deschis pagina sa le arat teroristilor :))))

Răspuns
Maria Udrea 26 februarie 2015 - 18:18

Si acum faci gogosi? :))))))))))

Răspuns
Haplea 26 februarie 2015 - 18:27

Cat de aratoase sunt!!!

Răspuns
Maria Udrea 26 februarie 2015 - 19:00

Multumesc, Victor!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: