Negresa, reteta clasica

de 3retetemerisor
6043 vizualizări

Reteta aceasta o aveam notata in carnetelul ingalbenit de vreme si tare de mult timp nu am mai facut-o, pentru ca intre timp am testat si alte retete de negresa.
Are o textura mai densa, pentru ca se pune multa nuca, unt gras si de asemeni, mai multa faina.
Este preferata unuia dintre baietii mei si de obicei cand prepar, orice fel de negresa, lui ii revine 1/2 din tava, iar noi, restul familiei, impartim cealalta jumatate.
Nu stiu daca v-am mai spus, dar eu am doi baieti gemeni, sa-mi traiasca, manca-i-ar mama! :X :)))))
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 6 oua
  • 250 gr unt(82% de la LIDL)
  • 200 gr zahar
  • 3 linguri cacao(mai cu varf daca nu este din cea neagra)
  • 120 ml lapte
  • 150 gr nuca taiata grosier
  • 300 gr faina
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • In plus:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr nuca

[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]

Intr-o craticioara, amestecam zaharul cu untul, cacaua si laptele.
Punem craticioara la foc mediu si amestecam in ea pana cand se topeste untul si zaharul si obtinem o crema ciocolatoasa.
Negresa-reteta-clasica-1
O dam deoparte de pe foc si o lasam la rece.
Separam albusurile de galbenusuri si presaram peste ambele cate putina sare.
Nuca o taiem grosier, sau o presam pe un fund de lemn, cu sucitorul de aluaturi sa o strivim usor.
Cand se raceste crema ciocolatoasa, punem intr-un bol, in care vom prepara prajitura, mai mult de 3/4 din ea.
Restul o pastram in craticioara, pentru glazura.
Adaugam in bol galbenusurile, omogenizam compozitia, apoi adaugam nuca si de asemeni, omogenizam.
Mixam albusurile spuma, apoi le incorporam usor in compozitia de mai sus, dar nu mai folosim mixerul, ci introducem un tel, pentru a putea amesteca albusurile de jos in sus, sa nu se lase.
Negresa-reteta-clasica-2
Dupa incorporarea albusurilor, adaugam treptat faina, pe care o vom cerne impreuna cu praful de copt.
La final adaugam si esenta si omogenizam bine compozitia.
Tapetam o tava cu hartie de copt si intindem compozitia de negresa in ea.
Negresa-reteta-clasica-3
Eu am folosit o tava de 22/36 cm, pentru ca am vrut sa-mi iasa prajitura mai inalta, dar se putea folosi si o tava de dimensiuni mai mari.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, dar facem si testul cu scobitoarea pentru orice eventualitate.
Lasam prajitura sa se raceasca, apoi, in crema oprita, rupem o tableta de ciocolata amaruie si punem craticioara la foc moale, pana se topeste ciocolata, amestecand in ea continuu sa nu se lipeasca.
Intindem ciocolata calda peste prajitura racita si presaram nuca peste ea.
Negresa-reteta-clasica-4
Lasam tava din nou la rece pana se intareste ciocolata, apoi portionam prajitura.
Negresa-reteta-clasica-6
Sa aveti spor, ca pofta buna cu siguranta veti avea!

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

7 comentarii

Laura Nechita 21 februarie 2015 - 12:55

Am sosit, cate o portie pentru fiecare:))) Buna tare cu cioco si cu nuca! :x:X Muah!

Răspuns
Laura Nechita 21 februarie 2015 - 12:56

Si imi place si template-ul! 😡

Răspuns
Maria Udrea 21 februarie 2015 - 13:32

Chiar e tare buna negresa, mai am o reteta cu cioco in aluat. Cat despre template, mor dupa el si il dichisesc in fiecare zi, imbunatatindu-l cu cate ceva, mi-am facut de lucru :))))))))))

Răspuns
Rocsy Ciobanu 21 februarie 2015 - 18:38

Daca nu am gasit-o pe Laura ca sa ajungem sa servim o prajitura in realitate, macar virtual servesc. Pup!

Răspuns
Maria Udrea 21 februarie 2015 - 18:42

Pup si eu, Rocsy! Multumesc de vizita! tot virtual a venit si Laurici 🙂

Răspuns
simonacallas 23 februarie 2015 - 21:29

Asa am si eu reteta de negresa de la mama, mi se pare cea mai gustoasa si cu care nu ai cum sa dai gres 🙂 Frumos explicat si prezentat, ca intotdeauna <3 Imi plac mult farfurioarele in forma de inimioara <3 <3

Răspuns
Maria Udrea 24 februarie 2015 - 4:51

Multumesc, Simona, pentru aprecierile tale! Si mie imi plac mult farfurioarele! :X

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: