Cred că pentru majoritatea dintre noi, prăjitura Albă ca zăpada – rețeta clasică, este prăjitura copilăriei.
Cu ani în urmă o preparam frecvent, era şi încă este, una dintre prăjiturile preferate ale soţului.
Varianta aceasta este cea mai simplă, de la un timp mie îmi place s-o fac în diverse combinaţii, fie înlocuiesc untul cu mascarpone sau cu o crema de brânză, fie adaug ceva fructe în crema, fie prepar crema cu gălbenuşuri, etc.

Ingrediente

  • Pentru aluat(4 foi – tavă: 27/39 cm):
  • 2 ouă
  • 6 linguri zahăr
  • 12 linguri ulei
  • 12 linguri lapte
  • 600-650 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • un vârf cuţit sare
  • 2 linguriţe esenţă de lămâie
  • Pentru cremă:
  • 1200 ml lapte
  • 12 linguri făină
  • 6 linguri zahăr
  • 1 vârf cuţit sare
  • coaja şi zeama de la o lămâie
  • 250 gr unt(82%)

Mod de preparare

Preparare aluat

Pentru aluat, spargem cele două ouă într-un bol şi adăugăm peste ele sarea şi zahărul râşnit.
Mixăm bine totul până se diluează zahărul, apoi adăugăm uleiul, laptele şi esenţa, amestecăm bine totul şi începem să încorporăm făina pe care am cernut-o împreună cu praful de copt. Adăugăm și bicarbonatul stins în zeama delămâie.
Când aluatul se îngroaşă îl răsturnăm pe masa înfăinată şi îl mai frământăm puţin pentru omogenizare.
Punem aluatul într-o folie alimentară şi îl lăsăm la odihnit 30 de minute, după care îl împărţim în patru părţi egale.
Fiecare parte de aluat o întindem pe masa înfăinată într-o foaie cât dimensiunea tăvii, apoi o rulăm pe sucitor şi o transferăm pe dosul tăvii, unsă în preașabil cu puţin ulei și pudrată cu făină.
Coacem fiecare foaie în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, câte 3-5 minute.
Lăsăm foile la răcit.

Preparare cremă

Pentru cremă, amestecăm într-un vas cu pereţii dubli, făina, zahărul sarea şi coajă de lămâie, apoi diluăm totul cu puţin lapte rece.
Restul de lapte îl punem pe foc şi îl vom turna fierbinte şi treptat, peste făina diluată, amestecând continuu să se uniformizeze compoziţia.
Punem vasul pe foc şi fierbem crema, amestecând-o continuu, până începe să facă băşicuţe şi se îngroaşă ca o budincă.
Dăm crema la rece, punând o folie alimentară direct peste ea, ca să nu prindă crustă.
Scoatem untul din frigider şi îl lăsăm să se înmoaie la temperatura camerei, apoi îl vom mixa împreună cu crema răcită, punând câte puţină crema peste unt şi picurând în acelaşi timp şi zeamă de lămâie, până se omogenizează.

Asamblare Prăjitura Albă ca zăpada – rețeta clasică

Împărţim crema în trei părţi egale.
Aşezăm prima foaie de aluat în tavă, întindem uniform peste ea prima parte de crema, acoperim cu a doua foaie şi o presăm uşor şi tot aşa, culminând cu ultima foaie.
Acoperim prăjitura cu folie şi punem o greutate deasupra ei, pentru a o presa.
Punem un tocător mai mare sau un dicţionar.
Eu am un almanah turistic mare şi greoi, care tare bine se încadrează peste prăjitură.
Dăm prăjitura Albă ca zăpada la rece pentru cel puţin 4 ore, sau de pe o zi pe alta, apoi o putem porţiona.
Cel mai bine se porţionează dacă o lăsăm de pe o zi pe alta, dar la mine regulă asta nu ţine, poate doar dacă fac prăjitura pe ascuns, să nu o vadă pofticioşii.
Pudrăm prăjitură cu zahăr şi o servim cu poftă.

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics