Cozonac – trandafir, cu mere

de 3retetemerisor
3826 vizualizări

Din seria preparatelor la multicooker, foarte reusit a fost acest cozonacel cu umplutura de mere!
Am facut doi astfel de cozonaci, unul l-am dat mamei soacre, iar celalalt s-a mancat imediat, cald.
Se poate coace la fel de bine si in cuptor.
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat(2 cozonaci)
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lin gurite esenta de lamaie
  • 20 gr drojdie
  • cca. 400 gr faina
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • 3 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri gris
  • 2 lingurite scortisoara

[/ingredients]

Portii: 2;
Timp de preparare: sub 90 minute
[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatim mai intai umplutura.
Merele curatate de cotoare le dam pe razatoare cu coaja cu tot.
Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si amestecam in ele pana isi schimba culoarea si se formeaza sirop.
Ridicam vasul de pe foc, adaugam peste mere, scortisoara, zaharul vanilat si grisul si dam vasul la rece pana pregatim aluatul.
Pentru aluat, frecam drojdia cu o lingura de zahar si o diluam cu 100 ml lapte caldut.
Adaugam si o mana de faina, omogenizam si acoperim vasul, lasand astfel maiaua rezultata sa-si dubleze volumul.
Spargem ouale intr-un bol, adaugam peste ele zaharul si putina sare si le mixam pana devin spumoase, apoi adaugam uleiul, coaja si esenta de lamaie si maiaua crescuta si incepem sa incorporam faina si restul de lapte caldut.
Framantam un aluat nu prea tare, dar nelipicios pe care il acoperim si il lasam la crescut 15 minute.
Impartim aluatul in doua si la fel compozitia de mere.

Intindem prima parte de aluat cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de grosimea degetului mic.
Peste foaie intindem jumatate din compozitia de mere si rulam foaia.

Taiem rotocoale de cca 2 cm pe care le asezam in vasul multicookerului, uns in prealabil cu putin ulei.

Cozonac -trandafir-cu-mere-1 Cozonac -trandafir-cu-mere-2 Cozonac -trandafir-cu-mere-3 Cozonac -trandafir-cu-mere-4

Punem vasul in aparat si il mai lasam asa cam 10 minute pentru a-si mai mari volumul, aluatul.
Conectam aparatul la sursa de curent si setam programul BAKE pentru 45 minute la 150 de grade.
Cu 15 minute inainte de expirarea timpului am intors cozonacul pe partea cealalta pentru o rumenire si o coacere uniforma.

Cozonac -trandafir-cu-mere-5 Cozonac -trandafir-cu-mere-6

Procedam in acelasi mod si cu al doilea cozonac.
Foarte bun a iesit, putin dulce aluatul, iar umplutura putin acrisoara.
Nu am apucat sa il portionez frumos, deoarece pofta a fost foarte mare si s-a rupt in rotocoale.

Cozonac -trandafir-cu-mere-7 Cozonac -trandafir-cu-mere-9

[/preparare]

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

6 comentarii

simonacallas 4 aprilie 2015 - 17:29

Ce idee grozava ai avut, brava! Cozonac cu mere, yami, cred ca e fantastic 🙂 Asa imi place si mie, sa rup din el, cand e cald 🙂

Răspuns
Maria Udrea 4 aprilie 2015 - 18:22

Simona, e un altfel de cozonac, dar tare bun a iesit!

Răspuns
Tania Dabu 5 aprilie 2015 - 4:12

Fara sa te magulesc, dar prima pagina care se deschide cand pornesc internetul este a blogului tau.
Si nu stiu cum se face, dar mereu ma pui la munca.
Maine o sa fac acest cozonac, dar de post, ca vrem sa tinem post saptamana asta.
Nu am timp ca il faceam azi.

Răspuns
Maria Udrea 5 aprilie 2015 - 5:04

Tania, ma bucur ca rasfoiesti blogul meu si mai ales ma bucur ca te inspiri uneori din el!
Te imbratisez cu drag!

Răspuns
Cristina 6 aprilie 2015 - 12:57

Uite ca nu am incercat cozonac la multicooker… 🙂

Răspuns
Maria Udrea 6 aprilie 2015 - 13:40

Cristina, eu am incercat de toate! Acum incerc la Crock Pot :))))

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: