Ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, iar aceasta prajitura cu foi caramel si crema de vanilie a iesit tare gustoasa si spornica.

Sunt tare bune si imi place ca se portioneaza frumos, uniform, mai ales daca avem rabdare sa le taiem  a doua zi. :))

Ingrediente
  • Pentru 3 foi(tava 27/39 cm):
  • 2 oua
  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri apa
  • 10 linguri ulei
  • sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu(rasa)
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet
  • 750-800 gr faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 1200 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 12 linguri faina
  • 250 gr mascarpone
  • In plus:
  • 400 gr gem de prune acrisor
  • zahar cu aroma de vanilie pentru pudrat


Portii: 24;
Timp de preparare: sub 60 minute

Mod de preparare

Pregatim aluatul pentru prajitura cu foi caramel si crema de vanilie

Punem zaharul, intr-un vas cu pereti dubli, la caramelizat.
Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar.
Punem si apa la incalzit.
Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand grija sa nu ne arda vaporii fierbinti.
Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga.
Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :)))
Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o parte din zahar.
Apoi dam siropul de zahar ars la rece.
Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul.
Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam peste ele o lingura de otet.
Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste ingredientele din vas.
Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata.
Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact si va fi usor, foarte usor lipicios.
Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea foilor. Trebuie sa fie usor moale.
Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios.
Impartim aluatul in trei parti, pe care le intindem in foi, pe masa unsa cu putin ulei, sau infainata. Eu mai repede o ung si ma ajuta mult la intinsul foii.
Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.
prajitura-foi-caramel-1

Preparăm crema pentru Prajitura cu foi caramel si crema de vanilie

Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin cremoase, apoi adaugam treptat faina si cate putin lapte rece pana obtinem o compozitie omogena.
Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si fierbinte, peste restul ingredientelor.
Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem o crema groasa, aproape ca budinca.
Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu mascarponele, esenta si zaharul vanilat.
prajitura-foi-caramel-3
prajitura-foi-caramel-4

Asamblăm Prajitura cu foi caramel si crema de vanilie

Asezam o foaie in tava, o ungem cu gem acrisor si intindem peste ea jumatate din crema.
Acoperim cu a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si intindem restul de crema.
Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o greutate deasupra.
prajitura-foi-caramel-2
Portionam prajitura cu foi caramel si crema de vanilie a doua zi, de preferinta.
Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. 😀
prajitura cu foi caramelizate (12)
prajitura-foi-caramel-5
Ornam prajitura cu zahar, eu am mers pe aroma de vanilie ca ne place.
Pofta buna!
prajitura-foi-caramel-8

NOTA:

Albusurile ramase de la crema, le vom pune in de plastic cu capac, sau in punga si le vom da la congelator. Le scoatem cand dorim sa facem o alta prajitura.
Otetul poate fi inlocuit cu zeama de lamaie. Eu am pus otet, pentru ca am folosit si albusurile la aluat, de obicei se folosesc doar galbenusurile, dar nu-i gresit nici asa. Se spune ca albusurile intaresc aluatul dupa cateva zile.
Peste gemul de prune se poate presara si scortisoara.
Daca gemul este dulce, inlocuiti la crema, vanilia cu lamaie(coaja si zeama) si obtineti crema acrisoara.

prajitura-foi-caramel-6

Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de  prajitura cu foi caramel!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics


Privacy Preference Center

Necesare

Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.

SESS#, __cfduid, CookieConsent, __cfduid
SESS#
__cfduid
CookieConsent
__cfduid

Preferințe

Cookie-urile de preferinţă permit unui site să îşi amintească informaţii care se modifică după modul în care se comportă sau arată site-ul, precum limba dvs. preferată sau regiunea în care vă aflaţi.

UID
UID

Statistici

Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.

@@History/@@scroll|#, _ga [x2], _gat [x2], _gid [x2], d
_ga [x2], _gat [x2], _gid [x2]
d

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?