Ce poate fi mai bun pentru portia de desert, decat celebrii papanasi cu amestec de branza si pesmet?
[Papanașii sunt un fel de desert realizat din brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, dar se servesc și presărați cu zahăr.
Papanașii sunt un desert tradițional. Este posibil ca acest cuvânt să provină din latinescul papa, care înseamnă (printre altele) „mâncare de copii”]. – by Wikipedia.
De cate ori prepar deserturi cu branza(placinte, spaghete, cornuri sau prajituri), imi place sa combin branza de vaci
proaspata cu branza sarata, in special cu telemea. Gustul este unul deosebit de dulce+ sarat, dar nu exagerat de sarat.
Combin cam o parte de branza sarata cu doua sau cu trei parti de branza proaspata.
Asa am procedat si la acesti papanasi si au iesit deosebiti fata de alta data cand i-am preparat doar cu branza proaspata de vaci.
Vedeti și o Reteta de gogosi vanilate de post!
Iar din categoria retetelor traditionale cu branză vă mai recomand si Reteta de placinta dobrogeana.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Ingrediente
- 400 gr branza proaspata de vaci
- 100 gr branza telemea sarata
- 3 oua
- 3 linguri cu varf, zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- 3 linguri cu varf, pesmet
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita rasa, bicarbonat de sodiu
- 350 gr faina
- ulei pentru prajit
- Pentru servit:
- smantana
- dulceata de trandafiri
Mod de preparare
Preparam compozitia pentru papanasi cu amestec de branza si pesmet
Adaugam ouale, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si presaram bicarbonatul pe intreaga suprafata a compozitiei, apoi presaram si pesmetul si amestecam bine totul pana se omogenizeaza.
Va rezulta un aluat usor tare si usor lipicios, dar ne descurcam cu el asa, nu vom adauga faina pana nu se va mai lipi de maini, ca la paine.
Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, pentru a avea timp bicarbonatului sa isi faca bine efectul, apoi impartim aluatul in parti egale modelandu-le in sfere cam cat o minge de tenis.
Asamblare si ărajire papanasi cu amestec de branza si pesmet
Lucram pe masa infainata si daca aluatul continua sa se lipeasca, ne infainam si mainile, dar nu a fost cazul.
Aplatizam usor sferele de aluat si facem decupaje la mijloc cu un paharel sau o forma cilindrica cu diametrul mai mic.
Ii lasam sa se rumeneasca frumos pe prima parte, apoi ii intoarcem si ii rumenim si pe a doua parte.
La fel procedam si cu decupajele.
Ii vom servi calzi cu smantana si dulceata de care preferam.
2 comentarii
Vai de viata mea in ce fel arata!!!! Mor de pofta aici.
Dia, deci ieri i-am preparat salivand de zor, asa nu mai aveam rabdare pana nu i-am vazut in farfurie :)))) Pupici!