Reteta Taci si-nghite sau Mamaliga in staturi

de 3retetemerisor
25516 vizualizări

Reteta Taci si-nghite este din zona Moldovei, in Ardeal o regasim sub denumirea Paturi. Iar in alte zone sub denumirea de Mamaliga in straturi.

Se stie ca pe vremuri, cand clasele sociale se divizau in boieri si saraci, mamaliga era cunoscuta ca „painea saracului”, painea propriu zisa existand doar pe mesele boierilor.

Pe atunci, boierii considerau ca, a manca mamaliga este ceva rusinos. Iar copiii acestora ii numeau pe copiii saracilor „mamaligari”.

Aceste istorisiri mi-au ramas in minte din scoala generala, cand stateam la povestit cu profesoara de istorie despre mosii si stramosii nostri.

Pe vremurile acelea, inca aveam colegi care veneau cu mamaliga in pachetul din ghiozdan. Si da, mi-e jena sa va spun, dar mi se parea ceva rusinos la vremea aceea sa ma duc cu mamaliga la pachet….

In zilele noastre cand mamaliga a devenit mancare traditionala, ne mandrim cu ea. Cred ca nu exista casa in care sa nu se prepare si sa se serveasca in diferite combinatii.

Reteta Taci si-nghite a aparut din dorinta de a imbunatati rusinoasa mamaliga.

S-a inlocuit apa cu laptele, iar ca ingrediente adiacente s-au folosit branzeturi de oaie si oua.

Ulterior, reteta s-a modernizat, adaugandu-se, in special pe timp de iarna, carnati de casa si sunculita afumata.

Am vazut in unele retete chiar si cartofi prajiti, o adevarata bomba calorica, dar bunaaaa, buna rau de tot. Zau ca merita incercata, chiar daca ingrasa! :)))))

In aceasta reteta eu am folosit branza de burduf de la Rucar, o specialitate traditionala romaneasca cu care ne mandrim. Am folosit carnati afumati de Plescoi, inca o specialitate traditionala romaneasca de care suntem mandri. Si am imbunatatit-o folosind oua de prepelita prntru cs sunt mai micute si se incadreaza perfect in vasul meu.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru mamaliga:
  • 1 l lapte proaspat de vaca
  • 300 gr malai proaspat de tara
  • 1 lingurita sare grunjoasa
  • 25 gr unt
  • Pentru straturi:
  • 150 gr branza de burduf, de Rucar
  • 4 buc carnati de Plescoi, afumati
  • 1 lingura untura solida, pentru prajit carnatii
  • 8 oua de prepelita
  • In plus:
  • 15 gr unt, pentru uns forma de copt
  • Smantana, pentru servit
    [/ingredients]

Portii: 6;

Timp de preparare: 60 minute

[preparare title=”Mod de preparare”]

Iata cum se prepara Reteta Taci si-nghite sau Mamaliga in staturi!

Ne facem lista de ingrediente in gand si aducem toate ingredientele pe masa de lucru si le pregatim.

Incepem cu carnatii, pe care ii feliem pe rotund si ii prajim in untura. Îi intoasrcem de pe o parte pe cealalta, apoi ii punem intr-o sita la scurs.

Daca nu avem untura ii putem praji si in ulei, dar devin mai uscati si parca nu mai au acelasi gust, parerea mea.

Branza de burduf, o sfarama intr-un vas sa fie pregatita, cand mamaliga va fi gata.

Malaiul il cernem bine prin sita de malai, pentru a deveni fin si fara tarate sau alte impuritati.

Punem laptele intr-un vas, pe foc mediu si adaugam o lingurita de sare in el.

Il lasam sa se incalzeasca putin, apoiadaugam o mana de malai bine cernut inainte, si amestecam energic cu o paleta de lemn, sau un facalet, pentru a nu se forma cocoloase, iar cand incepe sa faca basicute, adaugam si restul de malai, in ploaie si amestecam continuu.

Lasam mamaliga la foc incet aproximativ 20 de minute si amestecam in ea continuu, pentru a nu se lipi de peretii vasului si pentru a se fierbe malaiul uniform.

De la bunica mea stiu asa: cand mamaliga incepe sa se desfaca de pe facalet, atunci inseamna ca este fiarta.

Oprim focul si adaugam untul taiat bucatele si il amestecam bine in mamaliga pana se topeste si se uniformizeaza frumos mamaliga.

Cum asamblam mamaliga in starturi.

Ungem peretii unui vas termorezistent cu cele 15 gr de unt si intindem in el 1/3 din mamaliga.

Asezam branza de burduf peste mamaliga, apoi intindem iar 1/3 din mamaliga, peste branza.

Asezam carnatii pe toata suprafata mamaligii si ii acoperim cu restul de mamaliga.

Cu o lingura trecuta prin apa, facem niste adancituri in mamaliga, atatea cate oua folosim.

Spargem ouale si le punem pe rand in adanciturile din mamaliga, apoi dam vasul la cuptor, la 180 de grade, pana cand albusul oualelor se prepara, inchegandu-se bine.

Galbenusul poate sa ramana mai moale, dar albusul trebuie sa fie bine preparat.

In bucatariile moderne se rade si putin cascaval deasupra, dar eu nu am folosit, pentru ca am vrut sa se vada frumos, toate ouale de prepelita, pentru ca ele au fost vedetele acestei retete.

Servim mamaliguta in straturi, calda si cu smantana alaturi.

Va doresc spor si pofta buna, dar va recomand sa mancati ponderat, este o mancare super calorica! 🙂

carnati de plescoi lapte si branza Taci-si-nghite-3 oua de prepalita asamblare mamaliga in straturi Taci-si-nghite-6 Taci-si-nghite-7 Taci-si-nghite-8

[/preparare]

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

8 comentarii

Gina Bradea 25 mai 2015 - 13:27

Extraordinar de frumos articol si emotionant in acelasi timp. Asa este, am invatat 1 an la tara si cand vedeam copiii ca veneau la scoala cu mamaliga rece, mie mi-era rusine. Eu aveam felii groase de paine, coapta de bunica, unse cu gem de gutui, cirese, prune sau visine. O rugam pe bunica sa-mi puna mai multe, taiam bucatile in mai multe, ca sa dau si la alti copii. Eu mancam o bucatica, restul le dadeam si mancam mamaliga de la ei. Ce vremuri simple si curate! 🙂
Despre reteta ce sa spun? Tac si-nghit 🙂 .
Diferenta la aceste oua de prepelita este si ca sunt foarte proaspete, livrate direct de la producator, fara sa stea pe rafturile magazinelor. Mai e si faptul ca prepelitele sunt crescute si hranite cat mai natural si mai corect posibil, fara sa fie exploatate intensiv. 🙂

Răspuns
Maria Udrea 25 mai 2015 - 13:34

Multumesc, Gina, pentru apreciere si comentariu!
Bine punctat despre ouale de prepelita, la articolul viitor am sa plagiez fraza ta :D, acum las asa, ca probabil se citeste si comentariul tau, in timpul lecturarii retetei. Cel putin eu asa fac de cate ori citesc o reteta, citesc si comentariile ca poate cineva mai adauga ceva lamuriri care scapa editorului.

Răspuns
Cristina Iuliana Pana 25 mai 2015 - 18:17

Tac și înghit, Merisor! Super articol, tare bună păpică ai făcut 😉 >:D<

Răspuns
Simona 25 mai 2015 - 18:23

Cat de bine arata!!! Si mie-mi place tare mult acest preparat, si-l fac in fel si chip, cu ce gasesc prin frigider! Acum ma servesc de la tine, ca imi e mai comod 🙂

Răspuns
Maria Udrea 25 mai 2015 - 20:32

Asa, Cris, in liniste :))))) Multumesc de vizita si apreciere! :-*

Răspuns
Maria Udrea 25 mai 2015 - 20:33

Merci, Simona! E tare buna in orice combinatie, mai ales cu diverse branzeturi! Te pup!

Răspuns
Diaconta 27 mai 2015 - 5:46

Buna mancare.Mereu o asociez cu o masa de dimineata in familie.
Eu nu retin sa fi avut colegi care sa vina cu mamaliga la pachetelul pentru scoala,dar nu mi s-ar fi parut deplasat,poate chiar as fi poftit la mancarea lor,asa cum spunea si Gina.
Nepoata mea, a fost tare incantata de "mamaliga ordonata" facuta de bunica.
cat despre ouale de prepelita,in ultimul timp le folosesc destul de des desi erau vremuri cand aveam o retinere fata de ele.
Sunt sanatoase,gustoase si arata tare bine in orice preparat.
Felicitari Meri pentru reteta si prezentare. Pupici

Răspuns
Maria Udrea 27 mai 2015 - 6:28

Dia, acum depinde si de zona in care am crescut fiecare si de posibilitati si tot asa, eu am fost sincera si am spus exact ce am gandit. 🙂
Pupici!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: