Alivenci moldovenești, o rețetă tradițională moldovenească cunoscută și sub denumirea de „Plăcinta ciobanului”,preparată din brânză de oaie, ouă și mălai.

Eu am folosit la această rețetă ouă de prepeliță, primite de la o microfermă de prepelițe, dar se folosesc ouă clasice, de găină. Iar aceste Alivenci sunt delicioase, mai ales servite calde și cu multă smântână!

Ingrediente

  • 400 gr brânză oi
  • 100 gr mălai
  • 300 ml lapte dulce
  • 12 ouă de prepeliță( sau 3 ouă medii de găină)
  • 50 gr unt
  • 50 gr făină
  • un praf sare
  • smântână pentru servit
  • 10 gr unt pentru uns forma

Mod de preparare

Iată ce ușor preparăm rețeta Alivenci moldovenești!

Punem laptele pe foc împreună cu untul și le lăsăm să atingă punctul de fierbere, apoi adăugăm mălaiul, amestecăm de câteva ori, ridicăm vasul de pe foc și lăsăm compoziția să se odihnească până preparăm restul ingredientelor.

Sfărâmăm brânza într-un bol, sau o dăm pe răzătoare.
Spargem ouăle peste ea și amestecăm bine totul.

Adăugăm și mălaiul ușor fierbinte, omogenizăm și apoi adăugăm treptat, făina.

Asezonăm cu sare dacă mai este cazul, tapetăm o tavă cu unt și întindem compoziția de placintă în ea.

Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia, până se rumenește puțin la suprafață.

 

Porționăm plăcinta caldă și o servim cu smântână din abundență.

Alivenci moldovenești

Alivenci moldovenești
Este prima dată când prepar această placintă și pot să vă spun ca m-a cucerit.
De servit, am servit cândva demult, de la o doamnă moldoveancă, o mătușă care acum nu mai este printre noi. De fapt de la ea am auzit de multe din mâncărurile tradiționale moldovenești.

Sursa mea de inspirație o găsiți aici.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive