Alivenci moldovenești, varianta sărată

de 3retetemerisor
12168 vizualizări
Alivenci moldovenești

Alivenci moldovenești, o rețetă tradițională moldovenească cunoscută și sub denumirea de „Plăcinta ciobanului”,preparată din brânză de oaie, ouă și mălai.

Eu am folosit la această rețetă ouă de prepeliță, primite de la o microfermă de prepelițe, dar se folosesc ouă clasice, de găină. Iar aceste Alivenci sunt delicioase, mai ales servite calde și cu multă smântână!

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 400 gr brânză oi
  • 100 gr mălai
  • 300 ml lapte dulce
  • 12 ouă de prepeliță( sau 3 ouă medii de găină)
  • 50 gr unt
  • 50 gr făină
  • un praf sare
  • smântână pentru servit
  • 10 gr unt pentru uns forma

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Iată ce ușor preparăm rețeta Alivenci moldovenești!

Punem laptele pe foc împreună cu untul și le lăsăm să atingă punctul de fierbere, apoi adăugăm mălaiul, amestecăm de câteva ori, ridicăm vasul de pe foc și lăsăm compoziția să se odihnească până preparăm restul ingredientelor.

Sfărâmăm brânza într-un bol, sau o dăm pe răzătoare.
Spargem ouăle peste ea și amestecăm bine totul.

Adăugăm și mălaiul ușor fierbinte, omogenizăm și apoi adăugăm treptat, făina.

Asezonăm cu sare dacă mai este cazul, tapetăm o tavă cu unt și întindem compoziția de placintă în ea.

Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia, până se rumenește puțin la suprafață.

 

Porționăm plăcinta caldă și o servim cu smântână din abundență.

Alivenci moldovenești

Alivenci moldovenești
Este prima dată când prepar această placintă și pot să vă spun ca m-a cucerit.
De servit, am servit cândva demult, de la o doamnă moldoveancă, o mătușă care acum nu mai este printre noi. De fapt de la ea am auzit de multe din mâncărurile tradiționale moldovenești.

Sursa mea de inspirație o găsiți aici.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

6 comentarii

Simona 12 iunie 2015 - 12:07

N-am mancat niciodata, dar tare fain ti-a iesit!!

Răspuns
Maria Udrea 12 iunie 2015 - 12:54

Simo, e tare buna, sa incerci ca o sa-ti placa! Te pup!

Răspuns
DiaMar bucataria galbena 12 iunie 2015 - 13:49

Eu mi-s moldoveanca get beget.Bunica mea facea alivenci si tare bun mai era.Am crescut la tara si nu-mi pare rau.
Pup cu drag!

Răspuns
Maria Udrea 12 iunie 2015 - 14:36

Daaa, Mihaela si esti una dintre acele moldovence frumoase si pricepute. Te pup!

Răspuns
Lubita Iancu 13 iunie 2015 - 15:38

Ne pregatea si mama asa ceva,era cea mai simpla si mai ieftina placinta dar noi o stiam de malai;deh,cate bordee….
Cat despre moldovence,mare dreptate ai si sa stii ca si moldovencele de peste Prut sunt tot la fel,mari gospodine si pricepute in toate!

Răspuns
Maria Udrea 13 iunie 2015 - 17:06

Lulu, eu am gasit-o sub denumirea de placinta ciobanului sau placinta cu malai.
E prima data cand o fac si tare mult imi place.

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: