Placinta rustica cu mere si aluat cu untură, este o placinta pe care o facea mama mea cand eram eu copil, vara, cu mere acrisoare nici prea verzi, dar nici prea coapte.

Este simpla, cu ingrediente naturale din gospodaria mamei, fara prafuri de copt, fara esente sau diferite arome, doar aroma merelor, asa cum se facea la vremea aceea.

Si a iesit foarte buna, simpla si delicioasa!

Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 200 gr untura solida
  • 50 gr zahar
  • 200 ml iaurt de tara
  • 800 gr faina proaspat macinata
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere acrisoare, rase
  • 50 gr zahar


Dimensiuni tava: 28/40 cm;
Portii: 24;
Timp de preparare: aproximativ 60 minute
Mod de preparare

Pregatire umplutura pentru Placinta rustica cu mere si aluat cu untură.

Se incepe cu merele care se spala se taie in doua si li se inlatura cotoarele,
Se dau pe razatoarea mare cu coaja cu tot, pentru ca in coaja sunt majoritatea vitaminelor, dar si aroma lor.
Se gusta merele si in functie de dulceata lor se adauga sau nu zahar.
Eu am adaugat 50 de grame, avand niste mere usor acrisoare.
Se lasa merele cu zaharul, amestecand din cand in cand in ele, pana se topeste zaharul si se formeaza sirop.
Se pot lasa de seara pana dimineata, eu asa am facut.

Pregatire aluat.

Pentru aluat se pune untura intr-un bol si se adauga zaharul peste ea.
Este bine ca zaharul sa fie pudra, il rasnim inainte.
Cu lingura de lemn, frecam untura cu zaharul pana devine spumoasa, apoi adaugam iaurtul de tara, 1/2 lingurita sare, amestecam totul si incepem sa incorporam treptat faina.
La inceput amestecam in bol, apoi rasturnam aluatul pe masa infainata si il framantam pana se omogenizeaza si nu mai este lipicios.
Va iesi un aluat usor sfaramicios, pe care il lasam la rece 10-15 minute, dupa care il impartim in doua.

Asamblare si coacere Placinta rustica cu mere si aluat cu untură.

Intindem prima foaie direct in tava tapetata cu putina untura si faina.
Apoi, peste foaie intindem merele scurse de siropul lasat.
Le acoperim cu a doua foaie pe care o intindem pe masa infainata si o transferam cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Ca o paranteza, mama mea intindea aluatul cu sticla, neavand sucitor.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste frumos la suprafata.
Placinta-rustica-mere-3Placinta-rustica-mere-4Placinta-rustica-mere-5Placinta-rustica-mere-6
Este foarte buna, chiar si asa simpla, doar cu aroma marului.
Cand este rece se pudreaza cu zahar.
DSCF6049

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive