Tort cu banda de ciocolata

de 3retetemerisor
15092 vizualizări

Reteta Tort cu banda de ciocolata se incadreaza perfect  in categoria retetelor de torturi aniversare.

Am avut comanda in week-end de un tort cu multa ciocolata si cu multa l-am facut.

A fost facut cu mare drag, pentru o aniversare.
Nu-s eu prea multumita de reusita aspectului, dar dupa cum am mai spus, torturile nu-s punctul meu forte.
Ursitorile n-au fost prea darnice la mine, sa ma inzestreze cu rabdare :))))
Mi-o cam pierd cand vine vorba de ornat.
Dar la gust cred ca l-am facut bun, asa cred, ca nu l-am gustat, insa asa mi s-a confirmat.
Am rugat persoana in cauza sa-mi trimita o poza cu sectiunea, sa se vada si interiorul, ca asa-i sta bine unei retete complete.

Prima data am vazut acest mod de a decora tortul cu banda de ciocolata la fetele de pe bucataras, cred ca la Ancuta si de atunci m-a tot bantuit pana acum cand am indraznit sa incerc si eu.
Trebuie avuta mare grija cand topim ciocolata, cat lapte punem, sa nu o diluam prea rau si sa nu se mai intareasca.

[ingredients title=”Ingrediente”]

Pentru blat:

  • 7 oua
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri ulei
  • 7 linguri nuca macinata grosier
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 4 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom

Pentru crema:

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata amaruie(55%)
  • 400 gr dulceata de visine

Pentru banda de ciocolata:

  • 50 gr ciocolata alba
  • 1 lingurita lapte
  • 150 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri lapte
  • folie de ambalat, cu bule

Pentru ornat:

  • 50 gr ciocolata alba
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 100 ml frisca lichida
  • razatura de ciocolata duo

[/ingredients]

Portii: 16;
Timp de preparare: aprox. 5 ore;
Diametru tava: 28 cm
[preparare title=”Mod de preparare”]

Cum preparăm reteta Tort cu banda de ciocolata.

Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste albusuri.
Mixam albusurile pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea tare.
Adaugam galbenusurile, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si omogenizam, apoi diluam compozitia cu laptele si uleiul si incepem sa adaugam treptat, nuca macinata grosier, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt.
Obtinem o compozitie de textura celei de chec, poate putin mai densa.
Tapetam o forma cu peretii detasabili, cu ulei si turnam compozitia in ea, apoi o introducem in cuptorul preincalzit si coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade.
Pentru sirop, punem apa cu zaharul intr-un vas pe foc si le lasam pana la diluarea zaharului, apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam in sirop, esenta de rom.

Pregatim crema pentru reteta  Tort cu banda de ciocolata

Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas impreuna cu frisca lichida.
Punem vasul pe foc si amestecam in el pana se topeste ciocolata. Apoi il dam deoparte si cand se raceste usor, il introducem in frigider.
Il lasam la frigider 30-40 de minute sa se raceasca bine. Îl scoatem, introducem mixerul in crema si mixam energic pana devine spumoasa.
Peste crema adaugam dulceata de visine si o amestecam bine, fara a mai mixa ca sa nu strivim visinele.
Taiem blatul de tort, racit, in trei parti si le insiropam bine cu siropul, de asemeni racit.
Tort-cu-banda-de-ciocolata-1 Tort-cu-banda-de-ciocolata-2
Apoi asamblam tortul, tot in forma in care l-am copt.
Asezam prima foaie in forma, intindem peste ea 1/2 din crema, acoperim cu a doua foaie si o presam usor, apoi intindem restul de crema si acoperim cu ultima foaie.
Dam forma cu tortul la frigider pentru cateva ore, timp in care crema se va mai intari.
Tort-cu-banda-de-ciocolata-3
Pentru glazura de deasupra, topim 50 gr ciocolata cu lapte impreuna cu 50 ml frisca lichida.
Cand se dilueaza o intindem rapid deasupra tortului.  O turnam la centru si inclinam tortul intr-o parte si in alta sa se intinda uniform.
Facem acest artificiu dupa ce am inlaturat partea detasabila a formei, pentru ca o mica parte din glazura se va scurge si pe peretii laterali.

Lasam tortul deoparte si ne ocupam de banda de ciocolata.

Masuram circumferinta tortului si inaltimea lui si decupam o banda dintr-o folie cu bule, exact dupa dimensiunile masurate.
O spalam bine si o clatim la fel de bine, apoi o intindem pe masa cu partea cu bule in sus.
Topim ciocolata alba(50 gr), impreuna cu 1 lingurita de lapte si o punem intr-un posh, apoi desenam niste inimioare cu ajutorul unui dui subtire.
Topim ciocolata amaruie(100 gr) impreuna cu ciocolata cu lapte(150 gr) si cele doua linguri de lapte, si o intindem pe toata banda cu bule, dar dupa ce inimioarele albe se intaresc putin.
Lasam banda pe masa, pana se intareste putin ciocolata, apoi imbracam cu ea peretii laterali ai tortului, presand usor banda, pentru a se fixa bine pe tort.
Dam tortul la frigider pentru minim o ora, sa se intareasca bine ciocolata, apoi inlaturam banda.
Se inlatura imediat daca ciocolata este intarita bine.
Tort-cu-banda-de-ciocolata-4 Tort-cu-banda-de-ciocolata-5

Cum decoram deasupra.

Cele 50 gr ciocolata alba si 50 ml frisca lichida, le diluam pe foc, apoi dam vasul la rece.
Dupa racire, mixam amestecul pana devine cremos si cu ajutorul poshului cu duiul cel mai mic scriem urarile deasupra tortului(aici mai am ceva de lucru).
Daca este crema prea groasa, o mai diluam cu putin lapte, sau daca avem un creion de ornat, putem orna direct cu ciocolata topita.
Si pentru ca nu mi-au placut marginile benzii de ciocolata, de deasupra tortului, am imprastiat pe langa ele putina razatura de ciocolata duo de la LIDL sa fie in ton cu tot decorul.Este migalos, dar merita, mai ales ca torturi nu facem prea des.
 Tort-cu-banda-de-ciocolata-6 Tort-cu-banda-de-ciocolata-8

NOTE

  • Ciocolata folosita este din cea de la LIDL – „Fin Carre”, iar frisca lichida este din cea de 200 ml tot de la LIDL
  • Pentru crema din interiorul tortului, daca dulceata este mai fluida si se subtiaza crema, se poate adauga 5-10 gr gelatina, la mine nu a fost cazul, crema a iesit chiar foarte groasa.
  • La blat am pus si praf de copt si bicarbonat, pentru ca am observat cand am folosit si la alte blaturi de prajituri ca se obtine o textura uniforma, mai densa, dar in acelasi timp pufoasa, nu stiu daca sunt chiar explicita, dar mie mi-a placut.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

10 comentarii

Mihaela 10 iulie 2015 - 7:25

Cred ca a fost delicios! Nu-ti mai face probleme in privinta ornatului, eu chiar si-acum ma gandesc la tortul tau cu aroma de trandafiri 🙂

Răspuns
Maria Udrea 10 iulie 2015 - 7:59

Multumesc frumos, Ela! Dar si tortul ala de care zici, avea niste trandafiri tremurati :)))) Pup!

Răspuns
dia_diana58 10 iulie 2015 - 8:35

Valeeei , ce mistocaciune ai mai facut … si numai ptr cat ai explicat si te admir , cat despre rezultat , ce sa mai zic ?!? MAXIMUM

Răspuns
Maria Udrea 10 iulie 2015 - 8:39

Multumesc frumos, Diana 🙂
Fac si eu ce pot, dar nu reusesc mereu ce-mi propun :))))
Pup!

Răspuns
Diaconta 11 iulie 2015 - 18:32

Sa stii ca mie imi place si sunt convinsa ca a fost super delicios.

Răspuns
Maria Udrea 12 iulie 2015 - 4:16

Multumesc, Dia! Am avut mari emotii cand l-am facut pentru ca mi-am dorit mult sa fie si frumos si bun.
Pup!

Răspuns
Diaconta 12 iulie 2015 - 19:56

Nu prea vad de ce ai tu atatea emotii dar te inteleg.Sunt situatii in care straduinta ne da de furca :))))

Răspuns
Paula Gafitescu 13 iulie 2015 - 6:00

Mi-e dor de un tort cu multa ciocolata ca si al tau!! Poti sa trimiti cateva felii la pachet?
P.S. Arata si foarte bine! Pup

Răspuns
Maria Udrea 13 iulie 2015 - 6:13

Dia, pentru ca fac rar torturi si imi doresc sa arate bine :))))

Răspuns
Maria Udrea 13 iulie 2015 - 6:13

Pup, Paula! :-*
Daca ar fi fost al meu, cu drag ti-as trimite 😀

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: