Ciorba de fasole cu ciolan afumat

de 3retetemerisor
6070 vizualizări
Ciorba de fasole cu ciolan afumat

Ciorba de fasole cu ciolan afumat era o mancare de cazarma, reteta originala fiind inventata de bucatarii din armata, soldatii preferand-o si considerand-o cea mai buna mancare de la popota.

Pe vremuri, strabunii nostri foloseau pentru prepararea fasolei, putina slanina afumata, sau nu, nicidecum ciolan.
De aproximativ 11 ani fasolea cu ciolan afumat a devenit mancare traditionala de 1 decembrie, datorita celor de la PRO TV.
Acestia, serband 5 ani de emisie, au lansat un concurs „Cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător”, iar pe tot parcursul zilei au emis insotiti de o pancarta pe care scria „Marea ciolaniada”.
Astfel toți bucătarii pricepuți au fost invitati sa se intreaca in a prepara cea mai buna fasole cu ciolan afumat.

Ideea a fost preluata rapid de unele primarii din tara, care sarbatoresc 1 decembrie, oferind gratis cate o portie de fasole cu ciolan afumat, tuturor trecatorilor prin zona unde se desfasoara „ciolaniada”.
Fasolea cu ciolan afumat se poate prepara fie sub forma de ciorba fie scazuta, sub forma de iahnie.
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 ciolan afumat(750 gr)
  • 500 gr fasole uscata, noua
  • 3 cepe galbene
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri ulei
  • 2 foi dafin
  • cimbru
  • boia de ardei iute
  • boia de ardei dulce
  • piper
  • 5-6 l apa
  • sare dupa gust
  • 3 rosii de gradina
  • 2 lujeri cu frunze de telina
  • 1 legatura patrunjel verde

[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatrire ingrediente

Fasolea se spala bine in doua ape, apoi se lasa in apa cat sa fie bine acoperita, de seara pana dimineata.
A doua zi se adauga apa calda si se pune la foc pana cand incepe sa fiarba.
Se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calda si se pune iar la fiert in apa cat sa fie acoperita.
Se repeta procedeul inca odata, dupa care se acopera fasolea bine cu apa si se pune la foc mediu.
Ciolanul, se spala si el bine in apa fierbinte si se pune la fiert in apa cat sa fie acoperit.
Se lasa la fiert pana aproape se desface de pe os.

Preparare ciorba de fasole cu ciolan afumat

Cand fasolea incepe sa se inmoaie usor, curatam legumele si le tocam asa cum ne place, mai marunt sau mai mare.
Doua cepe si ardeiul le oprim, iar restul legumelor le adaugam peste fasolea din vas.
Adaugam si foile de dafin, presaram si cimbru, apoi dupa aproximativ 15 minute de fierbere a legumelor, adaugam ciolanul cu tot cu supa in care a fiert.
Gustam supa si o asezonam cu sare.
Adaugam si ardeiul si un praf de piper.
Cele doua cepe oprite le calim bine in uleiul incins, adaugam si sare, piper si boia de ardei, atat dulce cat si iute, apoi, cand ceapa devine translucida, adaugam rosiile decojite si trecute prin robot.
Amestecam bine totul si lasam sosul sa fiarba 7-8 minute dupa care il adaugam peste fasolea cu ciolanul din vas.
Gustam fiertura si o asezonam daca mai este cazul cu condimente si sare, o mai lasam la foc 5-6 minute, apoi o dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Este foarte buna aceasta ciorba, este favorita baietilor mei.

In Oltenia, acolo unde am eu radacinile aceasta ciorba se prepara cu jumari.
Servim ciorba de fasole cu ciolan afumat, cu ceapa rosie, ceapa galbena, sau cu ceapa verde.

Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-1 Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-2 Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-3 Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-4 Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-5 Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-6 Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-8

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

8 comentarii

Pr.Victor 5 august 2015 - 9:34

Mare noroc că am fasole azi la bucătărie, fără ciolan, că-i post, dar pentru aşa ceva chiar că aş fi făcut un drum la Piteşti. 😀 Faină-i fasolea la gust, şi sănătoasă tare, căci altfel nu-mi plăcea mie. Ieri am mâncat cu pâine de casă şi gogonele, am muşcat din gogonele, să le simţi zeama cum/când ţâşneşte. 😀 Azi am mâncat cu ceapă roşie, să simt cum se deschid papilele gustative.
Meri, nota 10!

Răspuns
Maria Udrea 5 august 2015 - 12:27

Vai, Padre, ce frumos ai explicat cum ai mancat tu si cu lux de amanunte de faci cititorul sa saliveze la greu.
Cred ca o sa mi se inunde blogul :)))))
Multumesc pentru apreciere, stiu ca e post, mama mea le tine pe toate, dar….ti-am mai povestit eu cate ceva.

Răspuns
Cristina Iuliana Pana 5 august 2015 - 12:46

Tare bună ciorbița, ne place tare mult și nouă, cu salată de varză murată cu ceapă roșie;) Ca de obicei, descriere și prezentare impecabilă. Mulțumesc tare mult Merisor, drag.

Răspuns
Maria Udrea 5 august 2015 - 13:13

Pup, Crisule si multumesc pentru aprecieri si gazduire!

Răspuns
Alexandra 6 august 2015 - 0:25

Minunata reteta ta am facut-o cred ca de 4 ori.

Răspuns
Maria Udrea 6 august 2015 - 4:09

Multumesc, Alexandra, ma bucur ca ti-a placut! 🙂

Răspuns
Cristina Iuliana Pana 13 august 2015 - 11:22

😉 am prestat și eu azi bunatatea asta de ciorba 😉 Tareee buna! Multumesc Meri! :-*

Răspuns
Maria Udrea 13 august 2015 - 14:20

Pup, Crisule! Ma bucur ca v-a placut! :-*

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: