Friptura de pui in sos de rosii sub capac de cartofi

de 3retetemerisor
6393 vizualizări
Friptura de pui in sos de rosii sub capac de cartofi

Decat sa prepar in doua vase, am preferat sa combin preparatele si asa a iesit o delicioasa Friptura de pui in sos de rosii sub capac de cartofi.
De obicei cand fac piure de cartofi, pe cel care ramane pentru a doua zi il transform in altceva, ca nu le mai place reincalzit.
De data aceasta l-am transformat in capac pentru friptura.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-9
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru friptura:
  • 1 kg carne de pui(pulpe inferioare si piept)
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • salvie uscata si maruntita
  • boia de ardei dulce
  • 2 foi dafin
  • 1 ceasca vin alb, spumant(110 ml)
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 500 gr cartofi albi
  • apa pentru fiert
  • sare
  • busuioc uscat
  • 50 gr unt
  • 1 lingura smantana
  • 150 ml lapte
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 2 galbenusuri
  • Pentru sos:
  • 400 gr pasta de tomate
  • 200 gr zacusca de legume
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingurita zahar
  • un praf cimbru
  • sare dupa gust
  • In plus:
  • parmezan ras

[/ingredients]
Portii: 8;
Timp de preparare: sub 90 minute

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatim fripura.

Spalam carnea de pui, o masam cu ulei, presaram peste ea condimentele si pe o parte si pe alta si o lasam asa, la rece, 20 minute.

Punem uleiul la incins si prajim carnea pe toate partile pana cand prinde culoare, apoi o stropim cu vinul, adaugam si foile de dafin si acoperim vasul cu un capac.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-1 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-2

Mai lasam carnea sa se inabuse 10-15 minute pana cand este bine patrunsa, apoi stingem focul si scoatem carnea intr-o sita sa se scurga.

Pregatim piureul.

Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi, apoi ii punem intr-un vas si ii acoperim cu apa.
Adaugam si sare si dam vasul la foc mediu pana cand cartofii sunt bine patrunsi si se sfarama.
Nu uitam sa indepartam spuma care se formeaza cand incep sa fiarba.
Adaugam pe parcurs si busuioc maruntit, o ciupitura, nu mai mult.
Dupa ce s-au fiert, scurgem bine zeama si adaugam peste ei untul taiat cubulete si ii pasam in blender, picurand si laptele fierbinte.
Ii mai asezonam cu sare, daca este cazul, apoi adaugam smantana si verdeata.
Lasam piureul sa se raceasca usor(eu l-am avut deja rece), apoi adaugam galbenusurile si omogenizam.

Asamblam si dam la cuptor Friptura de pui in sos de rosii sub capac de cartofi.

Intr-un vas termorezistent uns cu putina grasime in care s-a prajit carnea, asezam carnea de pui.
Peste ea adaugam usturoiul curatat si trecut prin presa, apoi pasta de rosii amestecata cu zacusca si asezonata cu condimente, sare si zahar, apoi cu ajutorul unui posh formam rotocoale de piure deasupra.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-3 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-4 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-5 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-6

Dam vasul la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade, iar in ultimele 5 minute adaugam si parmezanul printre rotocoalele de cartofi.

Servim delicioasa Friptura de pui in sos de rosii sub capac de cartofi, cu muraturi sau salata de legume.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-7 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-8

Pofta buna!

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

6 comentarii

cozia 11 octombrie 2015 - 6:30

eee, ce titlu lung, dimpotriva mie mi a dat inspiratie sa te ajut 🙂 puteai sa numesti reteta friptura cu plapumioara sau surpriza cu plapumioara….
salut merisor, am o rugaminte, spre rusinea mea nu stiu, si am nevoie sa aflu, desi am cautat pe internet dar poate n am avut har sa descopar, deci te intreb cum pot inlocui intr o prajitura sau un un blat, cacaoa cu ciocolata.
mi s a terminat cacaoa, care e cam scumpa si am ciocolata neagra la discretie, care sunt proportiile?
multumesc frumos.

Răspuns
Maria Udrea 11 octombrie 2015 - 8:02

Neatza, Cozia!
Nu stiu daca vine tarziu raspunsul meu, dar poti inlocui cacaua cu ciocolata, insa nu putem vorbi de proportii, deoarece ciocolata trebuie topita cu o lingura de unt si una de lapte, ca sa fie cursiva, apoi, cand o adaugi la prajitura, trebuie sa urmaresti ca, aluatul, compozitia rezultata sa aiba consistenta putin mai groasa decat la chec. Ciocolata topita, va avea tendinta sa traga aluatul in jos, de aceea il facem mai gros si adaugam o lingura de faina in plus, poate chiar doua.
Sper sa-ti fie de folos.
Eu folosesc des ciocolata in prajituri, mai ales la negrese.

Răspuns
Diaconta 12 octombrie 2015 - 12:36

Cred c-a fost delicioasa mâncarea ta.
Si arata asa de "ca la mama acasa".Bravo Meri.

Răspuns
Anonim 12 octombrie 2015 - 12:59

multumesc frumos, uite cum se cunoaste experienta, fiindca explicatia e profesionala.
toate cele bune,merisor.
cozia

Răspuns
Maria Udrea 12 octombrie 2015 - 16:53

Multumesc, Dia! Chiar a fost buna!

Răspuns
Maria Udrea 12 octombrie 2015 - 16:53

Multumesc, Cozia, m-ai facut sa rosesc 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: