Tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt

de Maria Udrea
14415 vizualizări
Tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt

Ador genul acesta de tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt!

În zona unde am copilărit eu, toamna târziu, când își făcea apariția prima brumă și se recoltau rapid legumele rămase prin grădini, gospodinele de la țară își ușurau ograda, în sensul că începeau să-și sacrifice o parte din păsări(găini, curci, gâște, rațe), pe care le păstrau peste iarnă la oala cu untură, afumate înainte, sau nu.
Mirosea prin sat, la vremea aceea numai a tocănițe fel de fel.

Din carne proaspată sau afumată, cu multe legume din recolta proprie, asezonate cu mirodenii fel de fel: cimbru, busuioc, etc.
Toate se întâmplau înaintea începerii postului de Crăciun.

În rețeta mea de tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt, am încercat să redau gustul unei tocănițe pe care o prepara mama la vremea aceea.
Se prepara din măruntaie(inimi, pipote, ficați), de la puii proaspăt sacrificați, sau și de la alte păsări, cu multă ceapă și ardei copt, cu roșii proaspăt conservate sau chiar proaspete și mirodenii abia culese și puse la uscat.
Acum nu ştiu dacă se mai respectă tradiția respectivă, pentru că vremurile au evoluat spre o eră în care graba şi viteza sunt pe primul loc.
Au apărut puii de fermă care cresc rapid și se sacrifică mult prea devreme, legumele se coc de asemeni mult prea devreme pentru perioada lor și mai rău este că se coc toate odată… multe ar mai fi de spus.
Această rețeta am preparat-o pentru o cină în doi, vedeți acolo inimioarele din mămăliguță, în ton cu tema propusă, iar ca ingrediente cu proprietăți afrodisiace, am folosit busuiocul.
Mai multe despre provocare, puteți afla accesând linkurile de mai sus.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 kg măruntaie de pui
  • 2 cepe mari
  • 3 căței de usturoi
  • 300 g ardei copt
  • 200 g pastă de roşii
  • sare
  • piper
  • frunze de busuioc proaspete
  • cimbru uscat
  • 500 ml apă
  • 1 legătură pătrunjel verde
    [/ingredients]

Porții: 4;
Timp de preparare: 60 minute

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregătim măruntaiele de pui

Măruntaiele de pui folosite de mine, au fost de la niște pui crescuți la curte și au fost împănate cu grăsime, de aceea nu vedeți în lista de ingrediente și grăsime, le-am preparat în grăsimea lor.
Punem măruntaiele curățate, spălate și porționate în bucăți mai mici, într-un vas, pe foc, împreună cu grăsimea lor și presărăm puțină sare peste ele.
Le lăsăm să se rumenească ușor, învârtindu-le de pe o parte pe alta.

Adăugăm legumele

Adăugăm, mai întâi, ceapa tăiată julien o lăsăm până când începe să se pătrundă ușor.
tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-3 tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-4
Nu lăsăm ceapa prea mult să se prăjească pentru a nu obține acel gust dăunător, de prăjeală.
Mă rog, cine îl suportă, e ok, mâncarea e mult mai gustoasă cu acel gust de prăjeală.
Adăugăm apă fierbinte cât să fie acoperite ingredientele și le lăsăm să fiarbă la foc scăzut, până când măruntaiele sunt bine pătrunse.
Aproximativ 40 de minute le-am lăsat eu.
Adaugăm, apoi, ardeiul copt tăiat în fâșii (eu am avut la congelator) și pasta de roșii.
După primul clocot, adăugăm cimbru și frunze de busuioc.
Spre final de fierbere, cam în ultimele 10 minute, adăugăm usturoiul presat.
Potrivim gustul de sare și piper, iar după stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat mărunt.
tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-5 tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-6
Servim tocănița cu mămăliguța, alături de cei dragi.
tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-1
Vă recomand cu mare drag să încercați și voi rețeta mea de tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt.
Sper să vă fie de folos!
Mulțumesc frumos, Simonei, pentru invitația la această minunată provocare şi Ginei pentru inițiativa de a o lansa și promova!

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: