Langoși cu gem de prune și nuci. Desert simplu și ușor, de post

de Maria Udrea
21330 vizualizări
Langoși cu gem de prune și nuci

Rumeni și gustoși, acești langoși cu gem de prune și nuci, te îmbie cu mirosul lor și te fac să visezi la copilărie.

Cu ceva vreme în urmă adoram langoșii, pentru că era un butic de unde-i procuram, fix la poarta întreprinderii unde lucram.

Ne înnebunea mirosul lor și nu ne puteam abține să nu servim 2-3 în pauza de masă.

Ulterior am început să mi-i prepar singură cu ingrediente naturale.

Și îmi place să jonglez cu umpluturile, dar azi vă prezint rețeta mea de langoși cu gem de prune și nuci, aromatizați cu multă scorțișoară.

langosi-gem-de-prune-nuci-5

 

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat:
  • 350 ml apă
  • 750 g făină
  • 2 linguri zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 linguriță sare
  • 25 g drojdie proaspătă
  • Pentru umplutură:
  • 200 g gem de prune
  • 75 g nucă măcinată
  • 1/2  linguriță scorțișoară
  • În plus:
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră cu scorțișoară

[/ingredients]

Porții: 9;

Timp total de preparare: 60 minute

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparare aluat

Frecăm într-un bol, drojdia cu zahărul până la diluare, apoi adăugăm puțină apă caldă și 2 linguri de făină și omogenizăm maiaua, pe care o lăsăm la crescut maxim 10 minute.
Adăugăm apoi maiaua crescută peste făina cernută într-un alt vas și începem să încorporăm făina în maia, picurând treptat și apa caldă, în care am dizolvat sarea.
Frământăm un aluat nu atât de vârtos ca cel pentru pâine, dar nu trebuie să fie nici lipicios.
Lăsăm aluatul la crescut 15-20 de minute.

Preparare langoși cu gem de prune și nuci

Formăm din aluat niște sfere, pe care le aplatizăm în formă rotundă sau alungită, așezăm câte o lingură de gem amestecat cu nucă și scorțișoară, la o margine și rulăm ușor, dar nu foarte strâns.
Lăsăm aluatul mai lejer pentru a se prepara bine și uniform.
Mai apăsăm rulourile ușor să se aplatiseze și să le dăm acea formă de langoși.
Punem într-un tuciuleț uleiul la încins și scufundăm pe rând langoșii, atâția câți încap, dar avem grijă să aibă destul spațiu să se desfăsoare în voie.
Îi întoarcem de pe o parte pe cealaltă și îi prăjim uniform, la foc mediu spre mare.
Trebuie să avem mare grijă și cu intensitatea focului, nu trebuie să fie nici prea mică, pentru a nu se îmbiba aluatul cu ulei, dar nici foarte mare pentru a nu se rumeni aluatul doar la suprafață, iar la interior să rămână nepreparat.
Îi scoatem apoi pe prosoape absorbante, îi lăsăm să se tempereze ușor și îi pudrăm cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară.
Servim delicioșii langoși cu gem de prune și nuci, ușor calzi, așa sunt cei mai buni, dar merg foarte bine și reci.
Să vă fie de folos!
langosi-gem-de-prune-nuci-1 langosi-gem-de-prune-nuci-2
langosi-gem-de-prune-nuci-3 langosi-gem-de-prune-nuci-6

Rețete diverse de langoși găsiți și pe Carte de Rețete.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: