Mușuroi de cârtiță. Un tort simplu și de efect!

de Maria Udrea
18445 vizualizări
Mușuroi de cârtiță

De când aveam  în plan acest mușuroi de cârtiță, nici eu nu mai știu. 🙂

Cred că de când am intrat pe bucătaraș.ro și am văzut acolo că se poate face  rețeta de mușuroi de cârtiță și fără să apelezi la prafurile acelea minune.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apă
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri nucă măcinată
  • 5 linguri făină
  • zeama de la 1/4 lămâie
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1/2 plic praf de copt
  • un praf sare
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 6 linguri făină
  • 750 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • un praf sare
  • 3 banane

[/ingredients]

Porții: 12;

Timp total de preparare:  50 minute;

Diametrul formei de copt: 25 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparăm blatul pentru mușuroi de cârtiță

Mai întâi aducem toate ingredientele pentru blat, la temperatura camerei, cam cu 30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic și în special, ouăle.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele.
Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm treptat zahărul și zeama de lămâie și mixăm la treapta maximă până când obținem o bezea fermă.
Zeama de lămâie ajută la întărirea mai rapidă a bezelei.
Adăugăm apoi gălbenușurile și amestecăm ușor, cu o spatulă, nu mai folosim mixerul pentru a nu se lăsa bezeaua.
Adăugăm uleiul și apa și omogenizăm compoziția, apoi adăugăm treptat făina cernută împreună cu cacaua și praful de copt.
La final adăugăm și esența.
Tapetăm interiorul formei de copt cu puțin ulei si presărăm zahăr. Zahărul ajută blatul să se desfacă bine de pe pereții formei, după coacere.
Coacem blatul de copt în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Testul cu scobitoarea îl facem în ultimele 5-6 minute, nu deschidem ușa cuptorului mai devreme.

Preparăm crema pentru mușuroi de cârtiță.

Frecăm galbenușurile cu sare, apoi cu zahărul, până se spumează, le diluăm apoi cu puțin lapte rece și adăugăm făina.
Restul de lapte îl fierbem și îl turnăm în fir subțire peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm intens pentru omogenizare.
Fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Acoperim apoi crema cu o folie alimentară, apăsând folia direct pe cremă, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece.
După ce se răcește, o mixăm împreună cu mascarponele, zeama de lămâie și zaharul vanilat.

Asamblare Mușuroi de cârtiță

Blatul de tort răcit, îl scobim de interior cu o lingură, având grijă să lăsăm 2 cm de margine și tot aproximativ 2 cm la bază.
Crestăm mai întâi cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, marginile, adică desenăm practic un cerc, apoi îl decupăm cu lingura.
Miezul scobit îl sfărâmăm bine într-un vas.
Așezăm blatul scobit pe platou, iar în interior așezăm cele trei banane decojite.
Peste ele, întindem crema, iar peste cremă presărăm firimiturile de blat.
Le presăm bine să se lipească de cremă, apoi putem orna pe deasupra cu diverse ornamente: ciocolată rasă, fulgi de migdale, floricele sau inimioare de zahăr, etc. Totul este să îi dăm alura de mușuroi de cârtiță.
Dăm tortul la frigider cel puțin o oră înainte de a-l porționa.
Dacă doriți o cremă fermă, vă sfătuiesc să adăugați 5, maxim 10 g gelatină hidratată și diluată.
Eu nu am folosit, pentru că încerc pe cât posibil s-o evit, dar pentru un aspect plăcut al mușuroiului de cârtiță în secțiune, e chiar recomandată gelatina.
Când îl voi prepara pentru musafiri, fiți siguri că am să folosesc și eu, că vreau să arate bine, nu? 😀
Sper să vă fie de folos rețeta mea de mușuroi de cârtiță!

musuroi-cartita-1 musuroi-cartita-2 musuroi-cartita-3 musuroi-cartita-4 musuroi-cartita-5 musuroi-cartita-6 musuroi-cartita-7 musuroi-cartita-8

musuroi-cartita-11

musuroi-cartita-12

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: