Prăjitura răsturnată cu prune și nuci

de Maria Udrea
21109 vizualizări
Prăjitura răsturnată cu prune și nuci

Prăjitura răsturnată cu prune și nuci are o aromă deosebită, de la scorțișoară, dar și de la prune, iar blatul este unul ușor umed, nu este un blat pufos, este așa, mai cu aspect de budincă, dar tare bun.

Îmi plac prăjiturile cu fructe, mai ales în sezonul estival, când sunt fructe proaspete pe piața și sunt autohtone.

La aceste blaturi este important să le potrivim textura cu făină, urmărim să iasă compoziția o idee mai groasă decât cea de chec.

prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-12 prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-10

Prăjitura răsturnată cu prune și nuci

Prăjitura răsturnată cu prune și nuci

Prăjitura răsturnată cu prune și nuci are o aromă deosebită, de la scorțișoară, dar și… Prăjituri Prăjitura răsturnată cu prune și nuci European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 5 linguri zahăr(mai cu vârf)
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g iaurt cremos
  • 50 ml ulei
  • 350 g făină
  • 50 g pesmet
  • 1 plic praf de copt
  • un praf sare
  • 1 kg prune mai necoapte
  • 300 g miez de nucă
  • 2 linguri zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • zahăr cu aromă de vanilie, pentru decor

 

Porții: 20

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare

Pregătim prunele și nucile

Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem pe toată baza, miezul de nucă tăiat grosier.
Presărăm peste el 2 linguri de zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat și două lingurițe de scorțișoară, apoi aezăm jumătăți de prune cu baza în sus.
Nu am presărat aceste ingrediente direct peste prune, pentru a nu le forța să-și lase siropul și pentru a nu le schimba culoarea.
Am ales niște prune mai puțin coapte, pentru a nu se înmuia prea rău în timpul tratamentului termic.
Chiar dacă sunt ceva mai acrișoare, reglăm gustul prăjiturii cu zahărul pe care l-am presărat peste nuci, dar și la final, presărând zahăr pudră, deasupra.

Preparare Prăjitura răsturnată cu prune și nuci

Într-un bol, spargem ouăle, presărăm puțină sare peste ele și le mixăm, apoi adăugăm 5 linguri de zahăr și 2 plicuri zahăr vanilat și le mixăm din nou până devin spumoase, iar zahărul se diluează complet.
Contează foarte mult să fie mixate bine, pentru a obține o textura ideală la final.
Adăugăm apoi, pe rând, omogenizând după fiecare adaos: uleiul, iaurtul și treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
La final adăugăm pesmetul, atât căt să obținem o compoziție ușor mai groasă decât la chec.
Dacă este mai subțire, este riscul sa iasă blatul cu găurele prin el.
Bine și așa mai apar niște bule mici de aer, mai ales pe lângă prune.
Îmi plac blaturile cu amestec de făină și pesmet, parcă ies ceva mai aerate.
Eu folosesc pesmet de la Lidl, de când l-am descoperit, numai din acesta am folosit.
Coacem prăjitura pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, apoi o lăsăm să se tempereze și o răsturnăm pe platou.
Nu o răsturnăm caldă, pentru a nu se împrăștia siropul de la prune, în aluat, dând astfel senzația de necopt.
Se mai formează, la baza tăvii și pe margini, puțin sirop, dar nu foarte mult.
Hârtia de copt se îndepărtează foarte ușor, lăsând prăjitura netedă, cu un înveliș crocant de la nuci.
Pudrăm prăjitura răsturnată cu prune și nuci, cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie, o porționăm și o servim cu mare poftă.
Să vă fie de folos!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: