Tartă cu vișine. Un desert simplu, dulce-acrișor!

de Maria Udrea
16757 vizualizări
Tartă cu vișine

Ieri am fost într-o vizită virtuală la Timea, pentru că am avut poftă de o tartă cu vișine, iar ea are o colecție impresionantă de rețete cu tarte.

Mă interesa în mod deosebit aluatul, pentru că eu chiar am servit de la ea niște tarte delicioase, cu ceva timp în urmă, la prima întâlnire a bucătărașilor.

Foarte bună a ieșit tarta mea cu vișine, blat sfărâmicios, pe care l-am aromatizat cu vanilie, iar vișinile, ușor acrișoare, au desăvârșit gustul tartei.

Ne-a plăcut mult și această Tartă cu brânză și vișine, pemtru că ne place mult combinația de brânză cu vișine!

Dar nici această Plăcintă cu brânză și vișine nu-i mai prejos!

tarta-cu-visine-7

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat:
  • 1 ou de mărime medie
  • 150 g unt(82%)
  • 1 lingură iaurt
  • 1 lingură zahăr
  • un praf sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 300 g făină
  • Pentru umplutură:
  • 750 g vișine
  • 2 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 4 linguri amidon
  • În plus:
  • puțin unt pentru uns forma
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

[/ingredients]

Porții: 6

Timp de preparare: 35 minute

Diametrul formei de copt: 25 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregătim aluatul pentru Tartă cu vișine

Frecăm untul moale cu zahărul, adăugăm oul bătut cu un praf de sare, apoi iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul, esența și la final încorporăm, treptat, făina.
Aluatul clasic pentru tarte nu conține iaurt, ci zeamă de lămâie, însă eu nu am avut lămâie și am adăugat acest iaurt, pentru că se desface repede bicarbonatul în aciditatea iaurtului.
Frământăm aluatul, doar până devine omogen, apoi îl înfășurăm în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru aproximativ o oră.

Pregătim umplutura pentru Tartă cu vișine

Îndepărtăm sâmburii de la vișine, adăugăm zahărul și pe cel vanilat peste ele, le amestecăm bine și le lăsăm la rece 30 de minute, să se formeze puțin sirop.
Le punem, apoi, pe foc până se diluează zahărul și adăugăm peste ele, amidonul desfăcut în puțină apă rece.
Amestecăm intens, până se îngroasă compoziția, apoi stingem focul și lăsăm umplutura de vișine să se răcească.

Asamblare și coacere Tartă cu vișine

Împărțim aluatul în două părți.
Cu prima parte îmbrăcăm pereții interiori ai formei de copt, unși în prealabil cu puțin unt sau ulei.
Înțepăm aluatul din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace uniform.
A doua parte de aluat, o întindem pe masa de lucru, ușor înfăinată și o tăiem în fâșii de 1-1,5 cm.
Întindem compoziția de vișine peste aluatul din forma de copt și realizăm un grilaj deasupra ei, din fâșiile de aluat.
Coacem tarta cu vișine în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute, sau până când se rumenește bine deasupra.
Lăsăm apoi tarta cu vișine să se tempereze, o pudrăm cu zahăr, o porționăm și o savurăm cu mare poftă.
Noi nu am rezistat să o lăsăm să se răcească și am servit-o ușor caldă, de aceea umplutura de vișine a fost ușor cursivă.
Când se răcește definitiv, aceasta devine fermă și se poate porționa frumos.
Este foarte bună și caldă, dar mult mai bună este rece, de la frigider!
Să vă fie de folos!
Multzu, Timea, pentru inspirație!

[/preparare]

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: