Ne place tare mult gemul de prune, iar eu fac 3-4 serii pe an, pentru că sunt multe soiuri de prune care mai de care mai aromate și merită să le conserv aromele în diverse gemuri, mai dulci sau mai acrișoare, simple, cu miez de nucă sau migdale.

De data aceasta am preparat un gem asortat de prune, cu un minim necesar de zahăr, din trei feluri de prune, culese din livada socrilor mei.

Din păcate, nu cunosc denumirea prunelor, dar pot să le detaliez: unele de culoare închisă, mai ovale și foarte, foarte dulci, altele de culoare închisă, foarte mari și rotunde, iar altele de culoare mai deschisă, mari și rotunde și ușor mai acrișoare.

Sunt prune de masă, sau altoite, cum se spune în popor și se coc la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, iar anul acesta, parcă au fost mai dulci ca niciodată.

A ieșit un gem foarte aromat și nu a necesitat decât o cantitate mică de zahăr, dar l-am lăsat să fie puțin mai acrișor, că așa ne place.

Pot să spun că deja i-am făcut inaugurarea la o prăjitură, care a ieșit tare bună.

gem-asortat-de-prune-cu-un-minim-necesar-de-zahar-9

Ingrediente

  • 10 kg prune asortate, de vară(cântărite cu sâmburi)
  • 350 g zahăr

Porții: 20 borcane(16x275g)

Timp de preparare: 6 ore

Mod de preparare

Îmi place să prepar gemul direct la cuptor, la foc mediu, așa că a durat ceva până s-a preparat, dar a meritat și am scăpat de amestecatul în el și de stropii care se împrăștie când fierbe pe flacără.
Spălăm prunele bine, le lăsăm să se scurgă, apoi le îndepărtăm sâmburii și le trecem prin mașina de tocat, sau prin robot.
Le punem într-un vas încăpător, o cratiță emailată, în cazul meu și le dăm la cuptor, la inceput la foc mediu, până când incepe să se lege bine gemul.
Mai amestecăm din când în când în vas, pentru a se prepara uniform.
Gemul este fiert, când începe să se formeze sirop pe margini, iar la interior este destul de gros și bineînțeles, trebuie să sece aproape la jumătate, față de cantitatea inițială, dar asta și în funcție de prunele folosite și de cât de coapte sunt.
Gemul se încearcă pentru a ne da seama când este preparat.
Se ia cu lingura din gem, se pune într-o farfurie și se lasă să se răcească.
Dacă devine omogen, adică închegat, cum se spune în popor, înseamnă că este preparat.
Se gustă, se adaugă zahărul și se mai lasă la cuptor aproximativ 30 de minute, pentru a se definitiva.
Zahărul se va adăuga treptat și se va gusta gemul, după fiecare adaos.
Ne oprim din a adăuga zahăr atunci când obținem gustul optim.
Atenție! Gustăm gemul rece, ca să ne dăm seama căt de dulce este, pentru că ne putem înșela, gustându-l cald.
Cum am spus și mai sus, luăm cu lingura din gem, cam la 10-15 minute dupa ce am adăugat prima rundă de zahăr și l-am amestecat bine, îl punem pe o farfurie și il lăsăm să se răcească bine, apoi gustăm.
Eu m-am oprit la 350 g zahăr, dar a ieșit ușor acrișor, pentru că așa l-am dorit.
Sper să vă placă și să vă fie de folos rețeta mea de gem asortat de prune, cu un minim necesar de zahăr!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive