Ne place tare mult acest gem de prune asortat și fără zahăr, iar eu fac 3-4 serii pe an, pentru că sunt multe soiuri de prune care mai de care mai aromate și merită să le conserv aromele în diverse gemuri, mai dulci sau mai acrișoare, simple, cu miez de nucă sau migdale.

De data aceasta am preparat un gem asortat  din trei feluri de prune, culese din livada socrilor mei.

Din păcate, nu cunosc denumirea prunelor, dar pot să le detaliez: unele de culoare închisă, mai ovale și foarte, foarte dulci, altele de culoare închisă, foarte mari și rotunde, iar altele de culoare mai deschisă, mari și rotunde și ușor mai acrișoare.

Sunt prune de masă, sau altoite, cum se spune în popor și se coc la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, iar anul acesta, parcă au fost mai dulci ca niciodată.

A ieșit un gem foarte aromat și nu a necesitat decât o cantitate mică de zahăr, dar l-am lăsat să fie puțin mai acrișor, că așa ne place.

Pot să spun că deja i-am făcut inaugurarea la o prăjitură, care a ieșit tare bună.

gem-asortat-de-prune-cu-un-minim-necesar-de-zahar-9

Ingrediente

  • 10 kg prune asortate, de vară(cântărite cu sâmburi)

Porții: 16 borcane( 16 x 275 g)

Timp de preparare: 6 ore

Rețeta Gem de prune asortat și fără zahăr - Mod de preparare

Iată cât de simplu se prepară gemul de prune!

Îmi place să prepar gemul direct la cuptor, la foc mediu, așa că a durat ceva până s-a preparat. Dar a meritat și am scăpat de amestecatul în el și de stropii care se împrăștie când fierbe pe flacără.
Spălăm prunele bine, le lăsăm să se scurgă, apoi le îndepărtăm sâmburii. Le trecem prin mașina de tocat, sau prin robot.
Le punem într-un vas încăpător, o cratiță emailată, în cazul meu și le dăm la cuptor. La inceput le lăsăm la foc mediu, până când incepe să se omogenizeze bine gemul.
Mai amestecăm din când în când în vas, pentru a se prepara uniform.
Gemul este fiert, când începe să se formeze sirop pe margini, iar la interior este destul de gros și bineînțeles. Trebuie să se reducă la mai mult decât jumătate, față de cantitatea inițială. Dar asta și în funcție de prunele folosite și de cât de coapte sunt.
Gemul se încearcă pentru a ne da seama când este preparat.
Se ia cu lingura din gem, se pune într-o farfurie și se lasă să se răcească.
Dacă devine omogen, adică închegat, cum se spune în popor, înseamnă că este preparat.
Punem gemul de prune în borcanele sterilizate, le înfiletăm capacele și le mai dăm la cuptor pentru 5-6 minutr cu focul aprins.
După stingerea focului, lăsăm borcanele cu Gem de prune asortat și fără zahăr în cuptor până se răcesc definitiv.
Le etichetăm și le trecem în cămară.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive