Mancare de mazare cu dovlecel si costita afumata

de Maria Udrea
7606 vizualizări

Mancare de mazare cu dovlecel si costita afumata, un preparat de sezon cu care ne delectăm destul de des.

Ne place mâncarea de mazăre și o prepar destul de des, dar încerc de fiecare dată să aduc ceva nou la ea, fie prin modul de preparare, fie prin ingredientele care o compun.

De data aceasta am introdus dovlecelul ca ingredient de îngroșare și a rezultat o gustoasă mâncare de mazăre cu dovlecel și costiță afumată.

Costița afumată a fost introdusă la cererea băieților mei, dacă o preparam pentru mine, ar fi fost simplă, fără carne, însă afumătura, chiar dacă nu e așa de sănătoasă, îmbunătățește maxim gustul mâncărurilor.

Ingrediente

  • 450 g mazăre congelată
  • 750 g costiță de porc afumată
  • 2 cepe galbene
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină țelină mică
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei roșu(gogoșar)
  • 200 g pastă de roșii
  • 120 ml ulei
  • apă cât să acopere toate ingredientele
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano
  • 2-3 foi de dafin
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1/2 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel

 

Porții: 6

Timp de preparare: 75 minute

Mancare de mazare cu dovlecel si costita afumata – Mod de preparare

Spălăm costița afumată în apă călduță, o porționăm și o prăjim în ulei încins, întorcând bucățile de pe o parte pe cealaltă, până se rumenesc frumos, apoi o transferăm în alt vas.

Scurgem uleiul în care s-a preparat costița printr-o sită și preparăm în el ceapa tocată solzișori, morcovii, rădăcina de pătrunjel și țelina, curățate și tocate în cubulețe.

Adăugăm și o ceașcă de apă să nu prăjim legumele și le lăsăm pe foc până se pătrund, apoi adăugăm peste ele mazărea congelată și completăm cu apă caldă, până sunt toate ingredientele acoperite.

Acoperim vasul și lăsăm mâncarea să fiarbă la foc mediu, aproximativ 30 de minute, sau în funcție de cât de rapid se pătrunde mazărea.

Adăugăm apoi dovlecelul curățat și dat pe răzătoare, iar peste aproximativ 10 minute, adăugăm pasta de roșii.

Mai lăsăm mâncarea pe foc 10-15 minute, timp în care adăugăm  condimentele, costița afumată și potrivim gustul cu sare.

Ardeiul tocat în cubulețe îl adăugăm tot în acest ultim interval, pentru a se păstra mai crocant în mâncare, cel puțin așa îl prefer eu.

De asemeni mai adăugăm mărarul tocat, usturoiul răzuit, iar pătrunjelul îl adăugăm după stingerea focului.

Această mâncarea de mazăre cu dovlecel și costiță afumată, este  ușor dulceagă și ușor picantă, cu gusst bun, de afumătură de la costița de porc și o servim alături de murături.

Băieții mei o servesc și cu brânză telemea sărată. 🙂

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: