Plăcintă cu mere și foietaj simplu de casă

de Maria Udrea
34618 vizualizări
Plăcintă cu mere și foietaj simplu de casă

Ai mei sunt fani plăcintă cu mere, iar eu încerc să o prepar în multe moduri, unul dintre ele fiind această Plăcintă cu mere și foietaj simplu de casă.

Îmi place să fac aluaturile în casă, cu toate ca apelez destul de des și la cele din comerț, mai ales atunci când vreau rapid un preparat, dar și pentru că sunt foarte bune.

De data aceasta am preparat cel mai simplu aluat de foietaj pe care l-am făcut până acum și a ieșit tare bun.

Eu l-am preparat de seara și l-am folosit a doua zi dimineața, dar sunt suficiente 2 ore de stat la frigider, înainte de a fi folosit, sau, se poate da la congelator 20-30 de minute.

placinta-cu-mere-cu-foietaj-simplu-de-casa-9 placinta-cu-mere-cu-foietaj-simplu-de-casa-6

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat:
  • 250 g unt(82%)
  • 600 g făină(+50 g)
  • 250 ml apă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 2 kg mere ușor acrișoare
  • 3 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • scorțișoară

[/ingredients]

Porții: 24

Timp de preparare: 40 minute

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparare aluat.

Începem cu prepararea aluatului de foietaj, care, după cum am spus în introducere, trebuie să stea la frigider până se întărește untul.
Untul, trebuie adus la temperatura camerei, înainte de a-l folosi.
Amestecăm într-un pahar: sarea, zahărul, uleiul, oțetul și apa rece.
Cernem făina într-un bol, facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo amestecul din pahar, apoi începem să încorporăm făina în acest amestec, cu ajutorul unui tel sau a unei spatule.
Frământăm apoi aluatul cu mâinile, până devine nelipicios, dar nu trebuie să fie foarte ferm, foarte tare.
Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât se poate de subțire.
Ungem foaia cu untul moale, presărăm aproximativ 50 g făină peste el și rulăm foaia strâns, apoi ungem ușor și ruloul cu puțin unt și îl răsucim strâns în formă rotundă.
Acoperim aluatul de foietaj cu o folie alimentară și îl dăm la frigider, sau la congelator, în funcție de cât de rapid vrem să îl folosim.

Preparare umplutură pentru Plăcintă cu mere și foietaj simplu de casă

Ne ocupăm între timp de mere, pe care le dăm pe răzătoare și le caramelizăm pe foc, împreună cu zahărul, până își schimbă culoarea.
Nu e necesar să le curățăm de coajă că pierdem o parte din dulceața lor.
Le lăsăm apoi să se răcească și adăugăm peste ele, zahărul vanilat și scorțișoara.
Împărțim aluatul în două, întindem o parte în tava unsă cu puțin unt și presărată cu zahăr și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță.
Peste foaie, întindem umplutura de mere și o acoperim cu cea de-a doua foaie.
Cu un cuțit zimțat, crestăm foaia ușor, marcând porțiile de plăcintă.
Coacem delicioasa Plăcintă cu mere și foietaj simplu de casă, pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până se rumenește frumos la suprafață.
O lăsăm să se răcească, o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie, de preferință, sau cu aromă de scorțișoară și o porționăm.
De menționat că eu folosesc făină de țară, fără aditivi.
Să vă fie de folos!

 

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: