Prăjitura Moșului

de Maria Udrea
5803 vizualizări
Prăjitura Moșului

Am denumit-o Prăjitura Moșului, pentru că am preparat-o în întâmpinarea lui Moș Nicolae și a fost atât de apreciată, încât o voi prepara și pentru întâmpinarea  lui Moș Crăciun. 😀

Este o combinație reușită de blaturi, unul cu unt în compoziție, altul de bezea cu cacao, iar între ele am așezat pișcoturi, pentru un aspect mai plăcut, dar și gust deosebit.

Deasupra sunt două creme: una cu ciocolată neagră și cealaltă cu ciocolată albă.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Blat cu unt:
  • 2 ouă mari + 4 gălbenușuri
  • 200 g unt(65%)
  • 150 g zahăr
  • 200 g făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 24 pișcoturi Savoiardi
  • Blat de bezea cu cacao:
  • 4 albușuri
  • 100 g zahăr
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 lingură)
  • 50 g făină
  • 50 g cacao
  • 50 g nucă măcinată fin
  • un praf sare
  • Sirop:
  • 450 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 3 fiole esență de lămâie(3×8 ml)
  • Glazură de ciocolată neagră:
  • 200 g ciocolată neagră(74%)
  • 175 ml frișcă lichidă
  • Crema de ciocolată albă:
  • 200 g ciocolată albă
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone
  • Decor:
  • figurine de ciocolată

[/ingredients]

Porții: 24

Timp total de preparare: 90 minute

Timp de coacere: 35 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Începem cu blatul de la bază, pentru rețeta Prăjitura Moșului.

Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, apoi încorporăm pe rând ouăle și cele patru gălbenușuri și omogenizăm compoziția.
Adăugăm coaja rasă de lămâie și, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem compoziția în ea.
O nivelăm cu o spatulă de tort, apoi așezăm pișcoturile deasupra.
Preparăm blatul de bezea cu cacao.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul transformat în pudră și zeama de lămâie și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă pe mai departe.
Adăugăm nuca măcinată fin  și amestecăm ușor de jos în sus, cu spatula, apoi adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu cacaua.
Turnăm compoziția peste pișcoturile din tavă și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 35, maxim 40 de minute.
Compoziția de bezea cu cacao, va îmbrăca frumos pișcoturile și va acoperi golurile dintre ele.
Lăsăm apoi prăjitura să se răcească complet și o însiropăm cu siropul răcit, preparat prin fierberea apei cu zahărul, iar după stingerea focului, adăugând esența.
Eu am preferat aroma de lămâie la această prăjitură, dar merge orice aromă vă place, în special romul.

Preparare glazură pentru rețeta prăjitura Moșului

Pentru glazura de ciocolată neagră, încălzim frișca lichidă și topim în ea ciocolata ruptă în bucăți mici.
Nu este nevoie să atingă punctul de fierbere, o încălzim atât cât este necesar ca ciocolata să se topească, amestecând cu o spatulă.
Lăsăm glazura să se tempereze ușor și o turnăm în strat subțire, peste prăjitură.
Dăm prăjitura la rece, până când glazura se va întări, apoi o porționăm și o decorăm cu crema de ciocolată albă și figurinele de ciocolată.

Preparare cremă de ciocolată

Pentru crema de ciocolată albă, procedăm ca și la glazura de ciocolată neagră, topind ciocolata în frișca lichidă, apoi o dăm la rece pentru 30 de minute.
După ce este bine răcită, introducem mixerul în ea să devină cremoasă, apoi încorporăm mascarponele.
Cu ajutorul unui posh cu dui, ornăm prăjitura moșului, apoi o dăm din nou la rece până în momentul servirii.
Este foarte bună și aspectuoasă, v-o recomand cu mare drag!
Ca și tip de ingrediente am folosit următoarele: unt Pilos, de la Lidl, ciocolată Bellarom, tot de la Lidl, frișca lichidă Creme Patiserie, ouă de țară, făină tot de țară.

[/preparare]

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: