Pastă de fasole – rețetă clasică de post

de Maria Udrea
22714 vizualizări
Pastă de fasole

Am ales să fac această pastă de fasole – rețetă clasică de post cu sos de ceapă și roșii, așa cum prepara mama și bunica, pe vremuri.

Mâncarea de fasole albă, cred că rămâne una dintre cele mai populare mâncăruri fie că este gătită de post, fie cu afumătură de porc.

Nu vă spun cu câtă poftă s-a mâncat, alături de niște gogonele murate.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 500 g fasole albă, boabe
  • 2 cepe albe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 căpățână de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • apă
  • 200 ml ulei
  • Pentru sos:
  • 2 cepe albe
  • 50-75 ml ulei
  • 2-3 linguri apă
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce și iute
  • 275 g pastă de roșii
  • 1 linguriță zahăr
  • În plus:
  • pătrunjel verde, eventual și mărar

[/ingredients]

Porții: 8

Timp de preparare: 90 minute

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregătim mai întâi fasolea

Fasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider.
A doua zi, se scurge apa, se clătește fasolea cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.
Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, care ajută boabele de fasole să fiarbă mai rapid.
Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, de data aceasta, fără a mai adăuga bicarbonat.
Se fierbe fasolea în două, chiar trei ape, pentru câte două, trei clocote, să se elimine din substanțele conținute, care ne dau acel disconfort după servire.
După aceste procedee se pune fasolea la fiert în apă fierbinte, iar când boabele încep să se pătrundă ușor, se adaugă legumele tocate în cuburi.
Când toate ingredientele sunt bine pătrunse, aproape de final de fierbere, se adaugă condimentele: sare, piper, foile de dafin, cimbrul.
Este bine să adăugăm condimentele spre final de fierbere, cam cu 15 minute înainte de stingerea focului, pentru a-și păstra aromele.
Se scurge fasolea bine fiartă și se trece fierbinte prin blender, apoi se freacă, la fel ca maioneza cu uleiul fierbinte.
Se lasă să se tempereze și se adaugă usturoiul pisat cu un praf de sare și se potrivește gustul cu condimente.

Preparăm sosul de ceapă pentru pastă de fasole

Se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tocată în solzișori și câțiva stropi de apă și se amestecă intens, până ceapa devine sticloasă.
Se adaugă zahărul pentru a-i da cepei un gust de caramelizat, se amestecă intens, apoi, după topirea zahărului, se adaugă pasta de roșii și puțină apă.
Se lasă sosul la foc încet timp de 10-15 minute, potrivindu-i-se gustul cu sare, condimente, eventual zahăr dacă mai necesită.
Este bun sosul ușor picant și ușor dulceag, cel puțin noi așa îl preferăm.
Servim delicioasa pastă de fasole cu sosul de ceapă și pătrunjel verde tocat mărunt, cu pâine prăjită,  alături de murăturile preferate.
Să vă fie de folos!

[/preparare]

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: