Socată. Trei moduri de preparare a socatei.

de Maria Udrea
5646 vizualizări
Socată

Cred că toată lumea adoră această socată – băutură răcoritoare minunată și probabil fiecare are rețeta sa proprie de a o prepara, așa cum o am și eu pe a mea.

De fapt eu prepar socata în trei moduri, pe care vi le voi detalia în această postare.

SocatăSocată

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 10 l apă
  • 24 flori mari de soc
  • 1 kg zahăr
  • 6 lămâi
  • 1 lingură boabe de orez
  • drojdie proaspătă cât un bob de mazăre

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

 Pregătim ingredientele pentru socată

Mai întâi pregătim niște borcane de sticlă, pe care le clătim bine.

Eu am avut două borcane de 2,5 l și unul de 5 l, pe astea le-am avut libere și în ele am pregătit socata.

Clătim foarte bine florile de soc să eliminăm toate impuritățile, apoi le împărțim în funcție de capacitatea borcanelor și le așezăm la baza acestora.

Eu pun 2 flori mari de soc la 1 l de apă, sau trei flori dacă sunt mai mici.

Adăugăm zahărul pe care de asemeni îl împărțim în funcție de capacitatea borcanelor(100 g/1 l apă).

Curățăm lămâile de coajă și stoarcem sucul de la jumătate din ele, peste florile de soc, iar pe restul le adăugăm feliate.

Dacă lămâile sunt bio, se poate adăuga și coaja lor, dar…eu nu mă risc pentru că nu am încredere nici în cele care se presupune că sunt bio, așa că o elimin din start.

Cum pregătesc cele trei tipuri de socată!

În borcanul mare am adăugat boabele de orez bine clătite, într-un borcan am adăugat drojdia, iar în al treilea nu am adăugat nimic.

Boabele de orez  și drojdia ajută la fermentarea mai rapidă a socatei.

Socata în care se pune drojdie iese mai acidulată.

Borcanele se vor acoperi cu capacele, dar fără a le înfileta și se vor așeza într-un loc unde va pătrunde soarele, adică pe balcon în cazul meu.

De două ori pe zi se va amesteca în ele, cu o spatulă de lemn, nu folosim metal.

Timpul de fermentare a socatei va diferi în funcție de ceea ce am folosit.

Cea în care am pus drojdia este gata de savurat în decurs de 24 de ore, dacă a stat suficient la soare.

Cea cu orez va fi gata în 48 de ore, iar a treia cam în 72 de ore.

După aceste intervale, socata se strecoară bine prin tifon și se tranferă în sticle care vor fi păstrate la frigider.

În timpul servirii se pot adăuga frunze de mentă și felii de lămâie.

Să vă fie de folos!

SocatăSocată

 

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: