Am mâncat astfel de coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci, la una din întâlnirile bucătărașilor, de la draga noastră Dia – Claudia Baban și tare mult mi-au plăcut, așa că am mers pe blogul ei Bucate, vorbe și arome și am împrumutat rețeta.

Mulțumim, Dia, pentru rețetă, tare mult ne-au plăcut coșulețele! :-*

Ingrediente

  • Aluat:
  • 125 g unt( 82%)
  • 125 g untură solidă
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 4 linguri zahăr
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 g smântână
  • 750 g făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Umplutura:
  • 400 g gem de caise
  • 4 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf de sare

Porții: 35

Timp de preparare: 60 minute

Mod de preparare

Preparare aluat fraged

Amestecăm într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul, untura, smântâna și untul rece, tăiat în cubulețe, apoi adăugăm bicarbonatul stins în zeama de lămâie, esența și încorporăm, treptat, făina.
Frământăm aluatul cu mâinile și ne oprim din a adăuga făină, când acesta nu mai este lipicios.
Nu trebuie să fie un aluat foarte ferm, ci atât cât să se poată întinde ușor pe masa de lucru.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 20 de minute.

Preparare coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci

Înainte de a scoate aluatul de la rece, preparăm bezeaua.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie, iar la final adăugăm nuca măcinată fin.
Întindem aluatul într-o foaie subțire de 2 mm, pe masa de lucru ușor înfăinată, apoi cu un pahar sau un decupator o decupăm.
Cu aceste decupaje rotunde îmbrăcăm interiorul unor forme de coșulețe, sau de brioșe, în cazul meu, presând bine aluatul pe pereții formelor.
Adăugăm câte o linguriță de gem, apoi le umplem cu bezea și le dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până aluatul se rumenește și bezeaua se usucă bine.
Le-am servit pudrate cu zahăr, cu aromă de vanilie.
Sunt tare bune aceste coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci, mai ales dacă gemul este și ușor acrișor!
Să vă fie de folos!

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics