Pentru că anul acesta mama a avut o recoltă bogată de mazăre, dar și de dovlecei, am conservat și eu câteva borcane pentru mai târziu.

Așa de bine îmi prind aceste conserve, mai ales atunci când sunt în criză de timp și nu am mâncare gătită.

Desfac borcanul, dau conținutul într-un clocot și mai asezonez cu ceva condimente, usturoi răzuit în special și poate puțin zahăr, pentru că ne place mai dulce, adaug verdeață proaspătă și gata-i masa.

Ingrediente

  • 3,5 kg mazăre
  • 1,5 kg dovlecei
  • 750 g ceapă galbenă
  • 250 g țelină
  • 500 g morcovi
  • 500 ml ulei
  • 750 g pastă de roșii
  • 3,5 l apă
  • sare după gust
  • 1 lingură zahăr
  • piper
  • cimbru
  • 3-4 foi de dafin

Porții: 12 borcane/800 g

Timp de preparare: 120 minute

Mod de preparare

Curățăm ceapa, morcovii și țelina și le tocăm mărunt, apoi le punem la călit în uleiul deja încins.

Le lăsăm până se pătrund ușor, amestecându-le din când în când și le mai stropim cu puțină apă, să nu capete acel gust intens de prăjeală.

Adăugăm mazărea și completăm cu apă fierbinte.

O lăsăm să fiarbă la foc încet, până când mazărea este bine pătrunsă, apoi adăugăm dovlecelul curățat și tocat în cuburi mici.

Când și dovlecelul este pătruns, adăugăm pasta de roșii, iar după 5-6 minute, timp în care gusturile s-au întrepătruns, gustăm preparatul și adăugăm condimentele și sarea.

Mai lăsăm mazărea cu dovlecei șă fiarbă aproximativ 15 minute, timp în care o gustăm și o mai asezonăm cu ce trebuie, eventual și cu puțin zahăr, în functie de gustul fiecăruia.

Punem mazărea fierbinte în borcanele sterilizate, în prealabil, dar nu înainte de a înlătura foile de dafin pentru că acestea vor lăsa un gust ușor amar.

Înfiletăm capacele și mai dăm mazărea cu dovlecei la cuptor, pentru 5-6 minute cu focul aprins, apoi lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, să se răcească lent.

Se păstrează la loc răcoros, iar dacă borcanele sunt bine închise, mazărea cu dovlecei poate rezista chiar 2 ani.

 

 

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics