Ne plac în mod deosebit prăjiturile cu fructe, mai ales cele răsturnate, adică fructele să fie dispuse la baza tăvii, pentru că se comportă mult mai bine decât dacă sunt așezate la suprafața prăjiturii.

În general, prăjitura preferată, a casei, cum s-ar spune, era cea răsturnată cu prune, dar sigur va deveni favorită și această prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată.

Îmi plac mult blaturile cu ciocolată, aproape că nici nu mai folosesc cacao, au o altă textură și un alt gust.

Ingrediente

  • 6 ouă medii
  • 100 g zahăr
  • 100 g făină
  • 200 g ciocolată amăruie( 47% cacao – Bellarom)
  • 225 g unt( 82% grăsime)
  • un praf sare
  • 12 caise
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 25 g unt pentru uns tava
  • 20-25 g zahăr pentru pudrat tava

Porții: 24

Timp total de pregătire + preparare: 50 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare

Mai întâi topim ciocolata cu 225 g unt, la bain marie, amestecând continuu, până la omogenizare.
Spălăm caisele, le spargem în jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Le lăsăm la scurs.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare și peste unele și peste celelalte.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm energic până obținem o bezea fermă.
Adăugăm ciocolata topită, ușor fierbinte și mixăm în continuare până la omogenizare, apoi adăugăm gălbenușurile și de asemeni omogenizăm compoziția.
De regulă, după obținerea bezelei se scoate mixerul și se folosește o spatulă, pentru a nu se lăsa bezeaua.
Eu m-am abătut de la regulă și am folosit mixerul până la sfârșit și vă asigur că blatul a fost unul chiar reușit.
Continuăm cu bicarbonatul stins în zeama de lămâie, apoi adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Tapetăm tava cu unt, presărăm zahăr și așezăm jumătățile de caise cu interiorul în jos și la distante de câțiva mm, pentru a putea porționa prăjitura fără să le tăiem.
Întindem uniform, compoziția de blat peste caise și dăm tava la cuptorul preîncălzit în prealabil, pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar facem și testul cu scobitoarea să fim siguri că prăjitura este coaptă.
După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura 5 minute în cuptor să se tempereze ușor, apoi o scoatem, o mai lăsăm alte 5 minute în tavă și o răsturnăm pe platou.
Nu recomand să se lase să se răcească definitiv în tavă, pentru că există riscul ca fructele să rămână lipite de tavă după răcire, am pățit-o eu și mi-am învățat lecția.
Este o prăjitură ușor acrișoară de la caise, pentru că am folosit caise nu foarte coapte, chiar recomand a se folosi caise mai tari, pentru a nu se înmuia prea mult în timpul tratamentului termic.
Pentru cine dorește prăjitura mai dulce, o poate pudra ulterior cu zahăr, sau poate adăuga mai mult zahăr în tavă, de la început.
Sper să vă cucerească rețeta mea de prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată și s-o încercați cu încredere!

 

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics