Gust bun, aspect plăcut într-o delicioasă plăcintă rulată cu mere, vanilie și scorțișoară, pe care v-o recomand cu drag.

Cele mai simple și versatile plăcinte sunt cele cu mere, părerea mea, iar mie îmi place să le modelez în diverse feluri și să mai schimb compoziția aluatului.

De data aceasta am preparat o plăcintă rulată cu mere, vanilie și scorțișoară, unde merele acrișoare de vară s-au combinat perfect cu aromele adăugate.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 ou
  • 250 g unt( 82% grăsime)
  • 150 g smântână de consum( 20% grăsime)
  • 50 g zahăr tos
  • 50 g zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 750-800 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Umplutura:
  • 1 kg mere rase
  • 50 g zahăr tos
  • 30 g zahăr vanilat
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 30-40 g griș
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat

Porții: 30

Timp de preparare: 75 minute

Mod de preparare

Preparăm mai întâi umplutura.

Punem într-un vas, pe foc, merele rase, împreună cu zahărul și le amestecăm până își lasă siropul.

Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm  zahărul vanilat, scorțișoara și grișul și lăsăm compoziția de mere să se răcească.

Punem griș în funcție de cât sirop se formează, eu am pus 2 linguri mai cu vârf.

Preparăm aluatul

Cernem într-un vas 500 g făină amestecată cu un plic praf de copt.
Nu punem de la început toată cantitatea de făină trecută într-o rețetă, pentru că nu știm dacă ne intră fix la fel.
Depinde și de restul ingredientelor, de tipul acestora, consistență, etc.
Facem o adâncitură la mijocul făinii, unde vom adăuga oul amestecat cu zahărul, untul moale, smântâna, esența și bicarbonatul stins în zeama de lămâie.
Amestecăm bine aceste ingrediente, adăugând treptat și făina de pe margini.
Adăugăm făină până vom obține un aluat nelipicios, dar ușor moale, nu foarte ferm.
Lăsăm aluatul să se odihnească 10-15 minute, apoi îl împărțim în patru părți egale.

Asamblare plăcintă rulată cu mere, vanilie și scorțișoară

Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie nu foarte subțire, de lățimea tăvii în care vom coace plăcinta.
Așezăm la ambele capete ale foii câte un rând consistent de umplutură și le rulăm până le unim la mijloc, apoi transferăm rulourile duble, în tava tapetată cu hârtie de copt.
Mi s-a părut mai interesant să le rulez așa la dublu, au un aspect mai plăcut porțiile, ca niște ochelari.
Procedăm la fel cu toate foile de aluat așezând cu mare grijă rulourile în tavă, să nu se rupă.
Coacem delicioasa plăcintă rulată cu mere, vanilie și scorțișoară pentru 35-40 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, sau până se rumenește bine aluatul.
O lăsăm să se tempereze și o pudrăm cu zahăr, apoi o porționăm și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Sper să vă încânte rețeta mea de plăcintă rulată cu mere și să o testați cu încredere!

Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics