Pot să mă laud că acest tort cu ciocolată albă și amăruie și afine este un tort ușor și a fost preparat cu drag pentru familia mea și am primit notă maximă pentru el :X

Crema de ciocolată albă este aerată, nu foarte fermă, pentru că ciocolata albă nu se întărește ca și ciocolata neagră, dar am refuzat să pun gelatină, pentru că mi-a plăcut așa, dar pentru cine dorește o cremă fermă, recomand să adauge 5-10 g gelatină.

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 30 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Sirop:
  • 300 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 8 ml esență de ciocolată
  • Crema de ciocolată albă:
  • 400 g ciocolată albă
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 500 g mascarpone
  • 50 g zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 200 g afine
  • Glazura:
  • 250 g ciocolată neagră
  • 200 ml smântână pentru frișcă

Porții: 16

Diametrul formei de copt: 27 cm

Timp de preparare: 60 de minute

Mod de preparare

Pentru blat am prezentat rețeta aici.
Pentru sirop, fierbem apa cu zahărul, până la topirea acestuia, apoi ridicăm vasul de pe foc, lăsăm siropul să se tempereze 2-3 minute și adăugăm esența de ciocolată.

Preparare cremă

Pentru crema de ciocolată albă, încălzim smântâna lichidă, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere și adăugăm ciocolata ruptă în ea și zahărul vanilat.
Amestecăm bine cu o spatulă, până când se topește ciocolata și se omogenizează compoziția.
O lăsăm să se tempereze, apoi o dăm la frigider să se răcească bine, după care o mixăm până devine cremoasă și încorporăm mascarponele în ea.
Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului și o dăm la frigider până când vom asambla tortul.

Asamblare tort cu ciocolată albă și amăruie și afine

Când blatul este bine răcit, îl răsturnăm pe platou, pentru a păstra partea de jos, deasupra, întrucât este mai uniformă și mai fermă.
Îl secționăm în trei părți.
Împărțim crema de ciocolată albă în trei părți, a treia parte mai mică, pentru ornat.
Însiropăm prima parte a blatului, apoi întindem peste el o parte din cremă amestecată cu o parte din afine, apoi așezăm cea de-a doua parte de blat.
Așezăm și pereții detașabili ai formei de copt în jurul tortului,  pentru a-l putea asambla uniform.
Picurăm câte puțin sirop peste blat, dar cu grijă să nu-l însiropăm prea rău și să pătrundă în cremă.
Îl însiropăm mai mult pe margini și mai puțin spre centru.
Întindem și ce-a de-a doua parte de cremă amestecată cu afine, urmând apoi ultima parte de blat, pe care de asemeni, îl însiropăm ușor.
Dăm tortul cu cremă de ciocolată și afine la frigider pentru 30-40 de minute, sa se întărească crema, apoi îl putem glazura.

Preparare glazură

Încălzim smântâna lichidă și topim ciocolata ruptă în ea, amestecând intens până la omogenizare.
Îndepărtăm pereții detașabili ai formei de copt și turnăm glazura fierbinte deasupra tortului, lăsând-o să se prelingă și pe margini, rotind tortul ușor.
Dacă glazura nu iese chiar uniformă deasupra tortului, o nivelăm rapid cu o spatulă de tort, dar în mod normal se uniformizează prin rotirea tortului.
Dăm din nou tortul la frigider până se întărește glazura, apoi îl decorăm cu crema oprită, cu afine și câteva frunze de mentă.
Îmi place mult să adaug mascarpone în cremele de ciocolată, pentru că mai atenuează din gustul intens al ciocolatei, dar pentru cei care nu îl agreează, îl pot exclude.
De asemeni, dacă nu vă place glazura amăruie, mai adăugați o lingură de zahăr. Eu am folosit ciocolată Bellarom Noir, de la LIDL din cea de 200 de grame și nu a fost foarte amăruie.
Sper să vă placă rețeta mea de tort cu ciocolată albă și amăruie și afine și să vă inspire!

 

Etichete: , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics