Este pentru prima dată când prepar această dulceață de ardei iuți cu ardei capia și gogoșari copți și deja a devenit favorita mea dintre picanterii.

Am gustat o astfel de dulceață, de la bucătărașii mei dragi, cu ocazia diverselor întâlniri, iar în sezonul acesta nu am mai ratat ocazia de a o prepara și eu.

Însă am preparat-o după gustul meu, nu după rețeta clasică, în sensul că eu am combinat ardeii iuți cu ardei capia și gogoșari, copți.

Tot picantă este și așa combinată, dar este demențială, mai ales servită cu diverse fripturi, pește, cartofi, sau inclusă în sosuri.

Rețeta clasică se prepară cu ingredientele în proporție de 1:1( adică 1 kg ardei iuți/1 kg zahăr/1 l oțet), eu m-am abătut de la aceste cantități pentru că ardeii mei copți au fost suculenți și atunci am redus lichidul.

Ingrediente

  • 750 g ardei iuți
  • 250 g ardei capia, copți
  • 250 g gogoșari, copți
  • 1 l oțet
  • 1 kg zahăr

Porții: 10 borcane de 170 ml

Timp de preparare: 90 minute

Mod de preparare

Pregătire ingrediente pentru dulceață de ardei iuți cu ardei capia și gogoșari copți.

Trebuie să menționez că am cântărit ingredientele după ce le-am curățat, nu înainte.
În al doilea rând, pentru curățarea ardeilor iuți, trebuie să folosim mânuși chirurgicale, altfel riscăm să ne usture degetele.
Fiind lămurite aceste aspecte să detaliem, așadar, rețeta.
Curățăm ardeii iuți de cotoare, semințe și nervuri, apoi îi mărunțim cu robotul, sau cu un chopper, dar avem grijă să rămână bucățile mai mari, așa ca pentru dulceață, nu pentru piure.
Dacă timpul și răbdarea ne permit, îi tăiem cu un cuțit în cuburi uniforme( eu am preferat chopperul :D).
Coacem ceilalți ardei, îi curățăm, îi scurgem și îi tăiem în cubulețe.
Pe aceștia, musai să îi tăiem în cubulețe, pentru aspect și pentru a nu transforma dulceața în sos.

Preparare dulceață de ardei iuți cu ardei capia și gogoșari copți

Punem într-un vas, pe foc, oțetul și zahărul și le amestecăm periodic, până la topirea zahărului.
Lăsăm siropul să fiarbă până se reduce și devine consistent, ca orice sirop pentru dulceață.
Cam 40 de minute l-am fiert eu, la foc mediu.
Adăugăm ardeii și pe cei iuți și pe cei copți și îi lăsăm să fiarbă la foc mic spre mediu, până când capătă consistență de dulceață, înlăturând pe parcurs, spuma care se formează.
Facem testul dulceței, luând cu o lingură din ea și lăsând-o să se răcească.
Dacă siropul se îngroașă, ne-am atins scopul și stingem focul.
Între timp, spălăm bine borcanele, le așezăm într-o tavă și le dăm la cuptor cu focul aprins, pentru 6-8 minute, la 175 de grade, pentru a le steriliza.
Punem dulceața fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți, înfiletăm capacele spălate și șterse bine și dăm tava la cuptor, cu focul aprins, pentru 5 minute, iar după stingerea focului, lăsăm borcanele acolo până a doua zi, când vor fi răcite complet și le putem transfera în cămară.
Putem sări peste etapa cuptorului, învelind bine borcanele în pături și lăsându-le acolo până se răcesc.
Deci eu chiar sunt încântată de această dulceață de ardei iuți și abia aștept să o testez la fripturile ce vor urma. Într-un sos, deja am testat-o și a dat un gust delicios sosului.

O rețetă asemănăoare găsiți aici.

 

Etichete: , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics