Am vrut să pregătesc o prăjitură mai deosebită, mai complexă și spornică în același timp, pentru o întâlire cu oameni dragi și așa s-a născut această negresă cu ciocolată, nucă de cocos și blat cu mac.

Are un blat dens și ușor umed, cu ciocolată amăruie, o cremă cu ciocolată albă și mult cocos, un blat subțire cu mac, așa ca un capac și glazură de ciocolată, deci numai bunătăți am înglobat în această negresă cu ciocolată, nucă de cocos și blat cu mac.

Ingrediente

  • Blat cu ciocolată amăruie:
  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie(82% cacao)
  • 200 g unt(82% grăsime)
  • 100 ml lapte
  • 100 g nucă măcinată, nu foarte fin
  • 100 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf sare
  • Blat cu mac:
  • 5 ouă
  • 75 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 50 g mac
  • 50 g făină
  • un praf sare
  • Cremă de ciocolată albă cu cocos:
  • 300 g ciocolată albă
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 100 g cocos mozaic
  • 500 g mascarpone
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • Glazura:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 ml frișcă lichidă

Porții: 35

Timp de preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

Mod de preparare

Preparare blat cu ciocolată amăruie

Punem mai întâi la topit, ciocolata ruptă în bucăți mici, cu untul tăiat în cubulețe și laptele, amestecând continuu, până la omogenizare.
Separăm albușurile de gălbenușuri.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul, după ce l-am măcinat și l-am transformat în zahăr pudră.
Vom obține o bezea fermă, peste care adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția, apoi ciocolata topită, ușor fierbinte, omogenizăm din nou compoziția, urmează nuca, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, și la final, făina cernută cu praful de copt.
Compoziția obținută trebuie să aibă textura celei de chec, poate ceva mai groasă.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția în ea și dăm tava la cuptorul preîncălzit cu 5-6 minute înainte, la 180 de grade.
Coacem blatul cu ciocolată amăruie pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.

Preparare blat cu mac

Separăm albușurile de gălbenușuri, presărăm sare și peste albușuri și le mixăm spumă.
Adăugăm, treptat, zahărul, măcinat împreună cu cel de vanilie și mixăm la treaptă superioară, până obținem o bezea fermă.
Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm compoziția, adăugăm macul și la final făina cernută.
Fără praf de copt, pentru a nu crea bule de aer în blat, iar apoi acesta să se lase.
Nu pun praf de copt decât la blaturile în care adaug unt, ciocolată, fructe, etc.
Coacem blatul cu mac în aceeași tavă, după ce am îndepărtat celălalt blat, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Preparare cremă

Punem frișca lichidă la încălzit și adăugăm ciocolata ruptă în ea.
Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere, o încălzim atât cât să permită ciocolatei să se topească.
Amestecăm intens până se topește ciocolata și se omogenizează compoziția, adăugăm și esența, apoi o lăsăm să se tempereze și o dăm la frigider.
Când este bine răcită, introducem mixerul în ea și o mixăm până devine cremoasă, încorporăm mascarponele și nuca de cocos, adăugăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului și o întindem peste blatul de negresă cu ciocolată, iar deasupra așezăm blatul cu mac.

Preparare glazura și asamblare negresă cu ciocolată, nucă de cocos și blat cu mac

Topim ciocolata ruptă în frișca lichidă, încălzită, apoi o întindem uniform peste blatul cu mac.
Presărăm și puțină nucă de cocos pe deasupra și dăm negresa cu ciocolată, nucă de cocos și blat cu mac la rece, pentru 2-3 ore, apoi o putem porționa.
Am luat nucă de cocos mozaic sperând sa-mi coloreze crema, dar abia s-au văzut câteva pete de culoare. :)))))
Speram să am o armonie de culori la prăjitură, dar a fost ok și așa și chiar a plăcut celor care s-au delectat cu ea.
Sper să vă placă și vouă, rețeta mea de negresă cu ciocolată, nucă de cocos și blat cu mac, dragii mei cititori!

Etichete: , , , , , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics