Această ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată este un desert destul de simplu, bun și mai ales, aspectuos.

Dacă nu vreți să vă complicați cu foaia de ruladă, se poate asambla și sub formă de prăjitură dreptunghiulară. Pur și simplu se secționează blatul pe jumătate, se pune crema la mijloc și glazură de ciocolată deasupra și gata-i prăjitura.

Eu am vrut să fac prăjitura sub formă de ruladă, pentru un aspect mai plăcut și chiar mi-am încântat musafirii cu ea.

Ingrediente

  • Pentru foaia de ruladă:
  • 7 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 5 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • 2 lingurițe esență de ciocolată
  • un praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 300 g miez de nucă, măcinat fin
  • 30 g zahăr vanilat
  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • 150 g lapte condensat
  • 250 g mascarpone
  • 5 g gelatină
  • Pentru glazură:
  • 150 g ciocolată amăruie
  • 100 g smântână pentru frișcă
  • În plus:
  • câteva vișine

Porții: 12

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 33/43 cm

Mod de preparare

Preparare foaia de ruladă

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare peste ele.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.
Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu cacaua și omogenizăm ușor compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, folosind un tel sau o spatulă.
Adăugăm și esența și întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coacem foaia de ruladă la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, preîncălzind cuptorul cu 7-8 minute înainte de a introduce tava.

Preparare cremă

Punem la încălzit smântâna pentru frișcă, împreună cu laptele condensat până la punctul de fierbere și le amestecăm imediat cu nuca măcinată fin, amestecată cu zahărul vanilat, apoi dăm compoziția la rece.
Foaia de ruladă, după ce s-a copt, o răsturnăm pe un ștergar umed și o rulăm imediat, împreună cu ștergarul, lâsând-o să se răcească așa rulată.
Când compoziția cu nucă este bine răcită, o amestecăm cu mascarponele, un praf de sare și gelatina lichefiată în puțină apă.
Dacă se dorește o cremă mai dulce, se va adăuga și puțin zahăr, mie mi s-a părut că a indulcit-o suficient laptele condensat și zahărul vanilat.

Asamblare ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată

Întindem crema peste foaia de ruladă răcită, așezăm la un capăt un rând de vișine și rulăm cu grijă foaia peste crema care devine ușor fermă de la gelatină, apoi dăm rulada la rece, acoperită cu o folie sau cu hârtie de copt, până se va întări crema.

Preparare glazură

Aducem smântâna aproape de punctul de fierbere și topim ciocolata ruptă în ea, amestecând până la omogenizare.
Ornăm delicioasa ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată, cum ne pricepem, cu glazura de ciocolată caldă.
Apoi o lăsăm să se întărească și o putem porționa, servind-o alături de cei dragi.
Să vă fie de folos!

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics