Plăcintă cu mere și pere, un desert de toamnă delicios

de Maria Udrea
5806 vizualizări

Pentru că este perioada culesului merelor și al perelor de toamnă și cum multe dintre ele s-au cam stricat anul acesta, am ales să prepar plăcintă cu mere și pere, un desert de toamnă delicios, unde le-am folosit pe cele deteriorate, că tare-mi pare rău să arunc bunătate de fructe.

Eu sunt fan mere acrișoare, din cele verzi și ies tare bune deserturile cu ele, iar adăugând de data aceasta și câteva pere,  a ieșit o plăcintă cu mere și pere, un desert de toamnă delicios cu o aromă pur și simplu deosebită.

 

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Aluat de plăcintă:
  • 250 g unt( 82% grăsime)
  • 250 g iaurt( 3,5 % grăsime)
  • 2 ouă
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt
  • 650-700 g făină albă, de țară
  • un vârf linguriță sare
  • Umplutură de mere cu pere:
  • 1 kg mere acrișoare
  • 500 g pere mai tari
  • 75 g zahăr
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri amidon
  • În plus:
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
  • ulei și făină pentru tapetat tava

[/ingredients]

Porții: 20

Timp de pregătire + preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparăm mai întâi umplutura de mere cu pere 

Fructele trebuie să aibă timp  să-și lase sucul și să vedem ce cantitate de amidon folosim pentru îngroșare.

Am ales să folosesc de data aceasta amidon în loc de griș, să mai schimb gustul și textura.
Curățăm merele și perele de cotoare, coajă și stricăciuni și le tocăm grosier cu un chopper, sau în robot, dar cu grijă să rămână și cuburi mai mari.
Le stropim imediat cu zeama de lămâie, să nu oxideze foarte tare și adăugăm zahărul și scorțișoara peste ele.
Le amestecăm bine și le lăsăm la odihnit până preparăm aluatul, pentru a avea timp să-și lase siropul.
Eu am cântărit merele și perele după curățare și am ajuns cu ele la cantitățile menționate.

Preparăm aluatul.

Frecăm untul moale cu zahărul și sarea, adăugăm ouăle, apoi iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul și omogenizăm compoziția, apoi adăugăm, treptat, făina cernută cu praful de copt.
Vom obține un aluat de plăcintă nelipicios și ușor moale, pe care îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, apoi îl împărțim în două părți neegale.
Lăsăm cam 2/3 din aluat pentru foaia de la baza tăvii și 1/3 pentru foaia de deasupra.

Asamblare plăcintă cu mere și pere

 Întindem prima foaie în tava unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină, turnăm compoziția de mere amestecată bine cu amidonul și o nivelăm, iar deasupra așezăm a doua foaie, pe care eu am decupată cu ustensila specifică, în formă de grilaj( a se urmări și pozele).
Coacem plăcinta cu mere și pere, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, apoi o lăsăm să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
Mai multe rețete de plăcinte găsiți pe blog, în categoria Dulciuri, secțiunea Plăcinte și tarte.
[/preparare]
Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: