Nu a ieșit el foarte pufos, dar a ieșit tare gustos și aromat, acest cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao.

M-am gândit să-l glazurez pentru că arăta urât așa chel, neuns cu nimic, parcă n-avea luciu.

Mergea să presar și ceva nucă, dar am pus destulă la interior și la cât este de scumpă la momentul actual, am renunțat la ea.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 ml suc proaspăt de portocale(de la 3 portocale mari)
  • 100 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de portocală
  • un praf sare
  • 650 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • Pentru umplutură și glazură de cacao:
  • 50 g cacao
  • 150 g zahăr
  • 1/2 linguriță ulei
  • 50 ml apă
  • 1 linguriță esență de rom

Porții: 2 cozonaci

Timp de pregătire: 120 minute

Timp de preparare: 45 minute

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao.

Aducem ingredientele la temperatura camerei, în special făina.
Cernem făina într-un vas și îi facem o adâncitură la mijloc, unde punem drojdia plus o lingură de zahăr.
Încălzim sucul de portocale și turnăm puțin peste drojdie.
Amestecăm drojdia cu zahărul și sucul cald până se omogenizează toate, acoperim vasul și îl lăsăm la loc cald pentru 8-10 minute, până când drojdia se activează.
Încălzim și uleiul să ajungă la temperatura sucului, iar în suc, dizolvăm restul de zahăr și pe cel vanilat.
Când drojdia este activată, adică s-a dublat volumul amestecului rezultat, începem să turnăm sucul de portocale, alternativ cu uleiul.
Amestecăm intens, adunând făina de pe margini, în timp ce turnăm lichidele.
Presărăm și puțină sare și frământăm un aluat ferm și nelipicios.
Îl lăsăm la dospit, la loc cald și acoperit cu câteva prosoape de bucătărie, până își dublează volumul.

Preparare glazură

Amestecăm cacaua cu zahărul și apa și le fierbem la bain marie, amestecând continuu până se topește zahărul și se omogenizează compoziția.
Va fi ca o ciocolată, mai fluidă.
La final, adăugăm și esența.
O lăsăm să se tempereze ușor, înainte de a o folosi la umplutură.

Asamblare și coacere cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao

Aluatul este pentru o tavă mare de cozonac, dar eu am făcut doi cozonaci în tăvi mai mici, de 4,5/10/2,5 cm, însemnând: l/L/h.
Deci, împărțim aluatul și îl întindem în două foi de 1 cm grosime, cu aproximație.
Ungem aluatul cu glazură și presărăm nucă tăiată grosier.
Rulăm foile de aluat și transferăm rulourile în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Le acoperim cu ștergare și le lăsăm din nou la loc cald, până își dublează volumul, 35-40 de minute, până la o oră, chiar.
Între timp, preîncălzim cuptorul la 160 de grade.
Coacem, apoi cozonacii, la 160 de grade, până se rumenesc bine la suprafață.
Testul cozonacului copt se va face cam cu 5-10 minute înainte de stingerea focului.
Adică, se scoate tava din cuptor și trebuie să fie cu mult mai ușoară decât cu aluatul necopt și bineînțeles, cozonacul foarte rumenit la suprafață și pe laterale.
Cam 40-45 de minute durează coacerea cozonacului.
Cozonacul se lasă să se tempereze pentru 10-15 minute, apoi se poate glazura cu restul de glazură.
Se lasă să se răcească bine și să se întărească glazura, apoi se poate porționa.
Ai mei nu au avut răbdare, așa că am porționat cozonacul cald, se vede chiar și în poze că apare ușor crud la mijloc.
E foarte bun cozonacul cald, cu toate că nu e recomandat, dar cum se spune, se încrudează miezul atunci când e tăiat și lasă senzația de necopt.
Oricum, acest cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao, a ieșit tare bun.
Nici nu zici că e de post.
Pentru alte rețete de cozonac, click aici.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics


Privacy Preference Center

Necesare

Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.

SESS#, __cfduid, CookieConsent, __cfduid
SESS#
__cfduid
CookieConsent
__cfduid

Preferințe

Cookie-urile de preferinţă permit unui site să îşi amintească informaţii care se modifică după modul în care se comportă sau arată site-ul, precum limba dvs. preferată sau regiunea în care vă aflaţi.

UID
UID

Statistici

Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.

@@History/@@scroll|#, _ga [x2], _gat [x2], _gid [x2], d
_ga [x2], _gat [x2], _gid [x2]
d

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?