Dulceață de gutui cu pere verzi. Puternic aromată și frumos colorată

de Maria Udrea
4706 vizualizări
Dulceață de gutui cu pere verzi

Pot să vă spun că a ieșit minunată această dulceață de gutui cu pere verzi, deci a meritat tot efortul.

Aroma gutuilor s-a combinat perfect cu aroma perelor și nu a mai fost nevoie de altceva: vanilie sau scorțișoară.

N-am vrut să stric aromele celor două ingrediente, cu nimic altceva, doar zeamă de lămâie am pus.

Zeama de lămâie este chiar necesară la orice dulceață și pentru culoare, dar și pentru conservare.

Dulceața nu se va mai zaharisi dacă vom adăuga și zeamă de lămâie.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 3 kg gutui, curățate
  • 3 kg pere verzi, curățate
  • 3 kg zahăr
  • 1 l apă
  • zeama de la 3 lămâi

[/ingredients]

Porții: 24 borcane/370 ml

Timp de pregătire: 90 minute

Timp de preparare: 60 minute

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregătim fructele

Curățăm mai întâi perele, pentru că acestea nu oxidează repede.

Le tăiem în sferturi, îndepărtăm cotoarele, apoi coaja și le stropim cu zeama de la o lămâie mare.

Procedăm la fel și cu gutuile, pe care le stropim cu mai multă zeamă de lămâie.

Jumătate din fructe le-am dat pe răzătoare, iar pe cealelalte le-am tăiat în cuburi.

Preparăm siropul

Amestecăm zahărul cu apa și le punem la fiert.

Lăsăm siropul să fiarbă până scade și devine consistent, aproximativ 20-30 de minute.

Facem testul siropului luând cu o linguriță și punând pe o farfurie rece.

Dacă se întinde pe toată farfuria, mai trebuie fiert, dacă rămâne acolo unde l-am picurat, înseamnă că este gata.

Preparare dulceață de gutui cu pere verzi

Punem fructele într-o oală încăpătoare cu pereți dubli, de preferință.

Adăugăm siropul peste ele și le amestecăm.

Punem oala la foc mediu, pentru început și lăsăm delicioasa dulceață de gutui cu pere verzi să fiarbă până se formează spumă.

Micșorăm intensitatea focului, îndepărtăm spuma și amestecăm din când în când în vas.

Lăsăm dulceața să fiarbă aproximativ 30 de minute, sau până când obținem consistența dorită.

Avem grijă ca fructele tăiate în cuburi să nu se strivească.

Facem testul dulceței ca și la sirop.

Luăm o lingură din dulceață, o punem pe farfurie și o lăsăm să se răcească.

Dacă se coagulează siropul pe fructe, este gata, dacă rămâne fluid, o mai fierbem.

Punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate , înfiletăm capacele și le mai lăsăm la cuptor cu focul aprins pentru 5-6 minute.

Stingem focul și lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, când se vor răci.

Le etichetăm, apoi și le trecem în cămară.

Am fost chiar încântată de această dulceață de gutui cu pere verzi, de aroma și culoarea ei.

Este de fapt o combinație între gem și dulceață, întrucât am combinat fructe date pe răzătoare cu fructe tăiate în cuburi.

 Rețeta o am de la mama mea care o prepară așa de ani buni.
Sper să vă placă și să vă fie de folos!
Dulceață de gutui cu pere verziDulceață de gutui cu pere verzi

Dacă doriți o rețetă simplă de dulceață de gutui, click aici.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: