Pur și simplu delicioasă această prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizat!

Chiar nu mă așteptam să-mi placă așa de mult un desert de post!

Are o textură minunată, o culoare plăcută și o aromă deosebită de la combinația de zahăr caramelizat și cafea!

Inițial am vrut să fac o prăjitură cu foi pe dosul tăvii, cu același sirop de zahăr ars și cafea, dar pe parcurs am transformat-o în altceva.

Și bine am făcut, că bună a ieșit!

Ingrediente

  • Pentru sirop:
  • 250 g zahăr
  • 5 lingurițe cafea
  • 550 ml apă
  • Pentru blat:
  • 350 ml sirop
  • 200 ml ulei
  • 200 g făină
  • 150 g pesmet
  • 50 g stafide
  • un praf de sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru cremă:
  • 300 ml sirop
  • 1 lingură făină
  • 2 linguri amidon
  • un praf de sare
  • 20 g zahăr vanilat

Porții: 20

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 21,5/25 cm

Mod de preparare

Preparare sirop.

Fierbem mai întâi cafeaua la filtru din 550 ml apă și 5 lingurițe cafea.
A rămas 500 ml cafea lichidă, de aceea am și plusat cu apă, să rămână cantitate rotundă.
Punem zahărul la caramelizat și amestecăm în el continuu, pentru a nu se arde.
După ce tot zahărul este topit, îl stingem cu cafeaua fierbinte, turnând câte puțină și amestecând cu o spatulă.
Atenție, vasul trebuie ales cu pereți mai înalți, pentru că zahărul caramelizat, la contactul cu cafeaua, are tendința de a se umfla și a da pe dinafară.
Amestecăm intens în siropul de pe foc, până când zahărul este complet topit.
La contactul cu cafeaua, o parte din zahărul caramelizat se va solidifica, deci îl lăsăm la foc mic, până se diluează complet.
Lăsăm apoi siropul să se răcească.
A rezultat 650 ml sirop.

Preparare blat pentru prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizat

Hidratăm stafidele în apă cât să le acopere.
Amestecăm 350 ml de sirop răcit cu cei 200 ml ulei.
Adăugăm pesmetul și omogenizăm compoziția.
Cernem făina împreună cu praful de copt și bicarbonatul.
Le adăugăm în compoziția de blat și din nou omogenizăm.
Presărăm și un praf de sare, apoi încorporăm stafidele.
Compoziția de blat va fi ceva mai groasă decât cea de la chec.
Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și o dăm la cuptor pentru 35-40 de minute.
Nu uităm nici de testul cu scobitoarea, pentru a ne asigura că blatul este copt.

Preparăm crema pentru prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizat.

În cei 300 ml de sirop rămas, adăugăm 2 linguri rase de amidon și una de făină și amestecăm intens, până se omogenizează.
Adăugăm și un praf de sare și zahărul vanilat.
Punem vasul pe foc și fierbem crema, amestecând continuu, pentru a nu se arde.
Lăsăm crema să se tempereze puțin și o întindem călduță, peste blatul deja răcit.
Dăm delicioasa prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizat, la rece pentru 1-2 ore, apoi o putem porționa și savura cu mare poftă!
 Este foarte bună, cu o aromă deosebită, o textură ușor densă ușor umedă și nisipoasă și o culoare tare plăcută!
V-o recomand cu mare drag!

 

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics